Coada şoricelului, un ajutor de nădejde contra reumatismului

Stil de viaţă

Coada şoricelului, un ajutor de nădejde contra reumatismului

    • Coada şoricelului, un ajutor de nădejde contra reumatismului
      Coada şoricelului, un ajutor de nădejde contra reumatismului

      Coada şoricelului, un ajutor de nădejde contra reumatismului

Deşi considerată o plantă banală, pe care o întâlnim la orice pas pe pajişti, în livezi, pe margine drumurilor sau în grădini, coada şoricelului este una dintre cele mai vechi şi utilizate remedii în medicina naturistă, fiind cunoscută încă din Antichitate. De aceea, deloc  întâmplător, în popor i se spune „planta care vindecă totul”.

Astăzi, în tratatele de specialitate şi în cărţile de botanică o întâlnim sub denumirea ştiinţifică de Achillea millefolium, denumire dată de botanistul suedez Carl Linné. În fitoterapie sunt utlizate inflorescenţele plantei sau chiar toată partea superioară a acesteia, momentul optim pentru recoltare fiind perioada cuprinsă între lunile iunie-septembrie. Uscarea se face în straturi subţiri, în încăperi aerisite sau poduri acoperite cu tablă, ferite de razele directe ale soarelui, iar plantele astfel uscate se păstrează în pungi de hârtie sau în saci de pânză.

Coada şoricelului reprezintă, cu siguranţă una dintre cele mai cunoscute şi utilizate plante. Proprietăţile sale terapeutice, dovedite de-a lungul secolelor, fac ca aproape din nici o casă să nu lipsească, pentru a fi folosită în tratamentul diverselor afecţiuni. Asta deoarece planta are efecte benefice asupra sistemului digestiv (gastrice, hepatice, decongestive hepatic, antiseptice biliar, coleretice biliar, antispastice biliar, stomahice, astringente, spasmolitice, anticolitice, antibiotice, laxative, antihemoragice, antihelmintice, vermifuge), asupra aparatului respirator (proprietăţi antitusive, antiastmatice, bronşice, antispastice, bronhodilatatoare, antiinflamatoare, expectorante şi decongestive), asupra sistemului cardiovascular (acţionează ca hipotensiv, vasoconstrictor şi depurativ al sângelui), dar şi în multe alte afecţiuni.

„Nu este exagerat să se spună că Achillea este un panaceu bine cunoscut în oprirea sângerării, combaterea infecţiilor pielii şi vindecarea multor afecţiuni dermatice (dermatoze, răni greu vindecabile, arsuri, tăieturi, eczeme umede, plăgi purulente, acnee, pecingine, panariţiu, ulceraţii, varice, flebite, ulcere varicoae ale gambei, contuzii, regenerarea ţesuturilor lezate, urticarie, hemoroizi, fistule anale), precum şi faptul că are efecte remarcabile în tratamente contra reumatismului, artrite, artroze, osteoporoză şi gută”, explică prof. univ. dr. Constantin Milică, specialist în fitoterapie.

În cele ce urmează o să vă prezentăm câteva dintre reţetele de preparate pe bază de coada şoricelului, pe care acesta le recomandă în tratamentul anumitor boli:

- infuzie din două linguri herba uscată la 500 ml apă clocotită, se infuzează acoperit  5 minute şi se beau două ceaiuri călduţe înainte de mese, având efecte în tratarea gastritelor hiperacide, ulcere gastrice şi duodenale, hepatite, dischinezie biliară, enterocolite, balonări abdominale, greaţă, lipsa poftei de mâncare, astm bronşic, congestie cerebrală, ameţeli, migrene la schimbarea vremii, cefalee, dureri acute de ochi cu lăcrimare, sângerări din nas, tulburări de circulaţie a sângelui, varice. Se consumă câte 3 căni pe zi , în amestec cu frunze de urzică, pentru cardiopatie ischemică, afecţiuni renale, hemoroizi  şi reumatism.

În cura de primăvară ajută la curăţirea sângelui, la ameliorarea unor afecţiuni respiratorii (tuse, bronşită) şi în unele stări nervoase (cu adaos de muşeţel şi roiniţă).

- infuzia din flori de coada şoricelului, băută dimineaţa şi seara, concomitent cu mestecarea rădăcinilor de obligeană, are efect în combaterea cancerului pulmonar;

- infuzia concentrată din 10 g herba uscată la 100 ml apă concentrată, se bea dimineaţa, înainte de masă, pentru combaterea viermilor intestinali la copii;

- decoct din două linguri flori uscate la 500 ml apă rece, se fierbe 5 minute şi se bea fracţionat în caz de ulcer gastric, colici abdominale, diaree şi hemoragii interne;

- tinctură preparată din 10-20 g flori proaspete, macerate 14 zile în 100 ml alcool 400. Se iau câte 20-30 picături diluate în 100 ml apă, de 3-4 ori pe zi, înainte de mesele principale, cu acţiune în disfuncţii digestive, balonări, crampe stomacale, inflamaţii ale tractului gastro-intestinal, lipsa poftei de mâncare şi pentru eliminarea viermilor intestinali.

Atenţie! Nu se prepară o cantitate mai mare decât consumul imediat deoarece ceaiul se înnegreşte şi se deteriorează la lumină.

Recomandările prof. Milică pentru tratamente externe:

- comprese cu infuzie concentrată (50-60 g flori uscate la un litru apă clocotită), aplicate pe arsuri, plăgi, supuraţii, eczeme zemuinde, ulceraţii cronice de gambă, contuzii, tenuri iritate şi înroşite ;

- băi locale cu amestec de coada şoricelului şi rădăcină de tătăneasă (30-60 g la 1 litru apă) făcute în caz de arsuri, plăgi supurate, eczeme, ulcere varicoase şi hemoragii;

- băi de mâini şi de picioare, cu rol calmant, indicate în nevroze, ameţeli, dureri de cap, dureri de ochi şi lăcrimare;

- inhalaţii cu infuzie din flori de coada şoricelului în caz de bronşită şi astm bronşic;

- gargară cu infuzie concentrată şi neîndulcită, făcută dimineaţa şi seara, în caz de stomatite, gingivite, infecţii bucale şi abcese dentare.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: