Considerente despre Sfântul Proroc Ilie

Puncte de vedere

Considerente despre Sfântul Proroc Ilie

    • Sfântul Ilie, înălțat de Dumnezeu la cer într-o căruță de foc, lăsându-l urmaș pe Elisei
      Sfântul Ilie Tesviteanul, înălțat de Dumnezeu la cer într-o căruță de foc, lăsându-l urmaș pe Elisei / Foto: Oana Nechifor

      Sfântul Ilie Tesviteanul, înălțat de Dumnezeu la cer într-o căruță de foc, lăsându-l urmaș pe Elisei / Foto: Oana Nechifor

În fiecare an, la data de 20 iulie, este sărbătorit Sfântul Mare Proroc Ilie Tesviteanul, numit „înger pământesc și om ceresc”, fiind singurul proroc al Vechiului Testament, alături de Sfântul Ioan Botezătorul, care este consemnat în calendar cu cruce roșie.

Viața și activitatea Sfântului Ilie sunt relatate în paginile de aur ale Vechiului Testament, fiind consemnată în Cartea Regilor, viețuind pe vremea regelui Ahab, persoană care a trăit aproximativ 100 de ani și cu 800 de ani înainte de Întruparea Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Nu dorim să expunem în mod concret și amănunțit activitatea acestui mare proroc, deoarece paginile Vechiului Testament vorbesc despre el și, de asemenea, viața lui este consemnată în sinaxare și proloage – ci doar să evidențiem anumite aspecte importante care să ne îmbogățească duhovnicește.

Trebuie să amintim faptul că această sărbătoare nu a fost cinstită așa cum se cuvine decât începând cu secolul al IX-lea, mai exact în 867, atunci când, înaintea unei lupte a împăratului bizantin Vasile Macedoneanul (pe atunci, general), acesta s-a rugat lui Dumnezeu să îl ajute. Sfântul Ilie i s-a arătat în vis, spunându-i că va birui și va deveni și împărat. Așa s-a și întâmplat, iar în urma acestei victorii, împăratul Imperiului Bizantin i-a ridicat o biserică la Constantinopol, care a fost sfințită în ziua de 20 iulie. De atunci, evlavia pentru Sfântul Proroc Ilie s-a generalizat în întreaga Ortodoxie, astfel încât în Grecia sunt peste 250 de biserici închinate Sfântului Ilie, iar în țara noastră în jur de 150.

Apoi, toate locurile în care a trăit au devenit adevărate zone de pelerinaj. Știm faptul că Sfântul Ilie a fost prigonit și s-a perindat în trei țări: în Tirul Sidonului – locuind la femeia din Sarepta Sidonului, unde îi înviază fiul (Libanul de astăzi), pe Muntele Carmel și la pârâul Cherit din Hozeva – unde este hrănit de un corb (în Israel), apoi în Egipt, pe Muntele Horeb.

Sfântul Proroc Ilie este unul dintre marii proroci ai Vechiului Testament și ai Dumnezeului celui Viu, cel pe care Dumnezeu îl ascultă și închide cerul pentru trei ani și șase luni, i se arată pe Muntele Horeb în suflare de vânt. Vechiul Testament consemnează foarte multe minuni săvârșite de acest sfânt: înmulțirea undelemnului și a făinii, pogorârea focului din cer, aducerea ploii ș.a.

Ceea ce este foarte important de amintit este faptul că Sfântul Ilie nu a gustat moartea, adică nu a murit, ci a fost înălțat de Dumnezeu la cer într-o căruță de foc, lăsându-l urmaș pe Elisei, din porunca lui Dumnezeu.

De asemenea, în Noul Testament, Sfântul Ilie se arată la momentul Schimbării la Față a Domnului pe Muntele Tabor, alături de Moise (conform Matei 17) și se va mai arăta la A Doua venire a Mântuitorului nostru Iisus Hristos împreună cu Enoh, ca Înaintemergător.

Să ne rugăm Sfântului Proroc Ilie să mijlocească înaintea lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi! Să-l rugăm să dăruiască pământului și animalelor ploi liniștite și răcoroase la vreme potrivită, iar la A Doua venire a Mântuitorului nostru Iisus Hristos să ne fie apărător, sprijinitor și iertător!