Crâmpeie de pace luminoasă
Cred că avem nevoie, tot mai des, de golfuri de lectură. Un soi de furtună emoțională ne-a aruncat în aer pacea și în aceste condiții e nevoie de vitamine duhovnicești. O astfel de carte este cea tradusă din limba rusă de Gheorghiță Ciocioi, Călăuză duhovnicească. Sfaturi ale nevoitorilor ortodocși din veacul al XX-lea (Ed. Sophia, București, 2021, 270 pg.).
Cred că avem nevoie, tot mai des, de golfuri de lectură. Un soi de furtună emoțională ne-a aruncat în aer pacea și în aceste condiții e nevoie de vitamine duhovnicești. Ele sunt nu doar lectura Scripturii, meditația, postirea, rugăciunea ori participarea la Dumnezeiasca Liturghie. Ele pot fi și lecturile din cărți cuminți, care să aducă neliniștea cea bună, neliniștea pentru Împărăția lui Dumnezeu. O astfel de carte este cea tradusă din limba rusă de Gheorghiță Ciocioi, Călăuză duhovnicească. Sfaturi ale nevoitorilor ortodocși din veacul al XX-lea (Ed. Sophia, București, 2021, 270 pg.).
Un scurt tratat de teologie extras din vorbirea și trăirea Părinților nevoitori ai zilelor noastre și din măsura duhovnicească a unor Maici duhovnicești, femei cu viață aleasă, dedicată Evangheliei Domnului Hristos. Apărută în 2008 la Editura Artos-Media din Moscova, colecția de sfaturi impresionează prin unitate și frisonul de putere duhovnicească pe care îl simți din rostirile cu rost ale acestor minunați oameni. Dacă se întâmplă să le știi și viața și nevoințele cu atât mai fulgerătoare își par luminile de gând ce sunt propuse de antologie. Sunt cuvinte despre Dumnezeiasca Liturghie, împărtășirea cu Sfintele taine ale lui Hristos, împlinirea dumnezeieștilor porunci, citirea Sfintei Scripturi și a literaturii duhovnicești, despre încrederea în Pronia Dumnezeiască și pocăință – nu doar concept ci și mărturisirea reală a păcatelor, despre rugăciune și cum o văd Stareții cei de odinioară și de azi, rugăciunea lui Iisus, despre virtuți în genere și despre dragostea creștină, despre credință și smerenie, blândețe și ascultare, răbdare și îndurare, paza buzelor și pomenirea morții în învățăturile stareților, purtarea crucii și adevăratul post, păcate și patimi, slavă deșartă, mândrie și egoism, despre insulte, ispite, necazuri și zavistie, despre gânduri și lupta cu ele, despre judecată, îngrijorare și deznădăjduire, despre mânie, despre Harul lui Dumnezeu și scopul vieții creștine, despre aptitudini, bune intenții și fapte bune, despre nevoințe, monahism, preoție și despre familie și creșterea copiilor, despre boli și o serie de sfătuiri dăruite din adâncul de cultură duhovnicească al Stareților.
Este, în fond, o carte care încearcă să răspundă preocupărilor noastre, nevoii noastre de a ști răspunsuri în Hristos și în logica Bisericii Sale. Impresionantă pe alocuri, colecția vădește, a câta oară, că textul teologiei ortodoxe este un extras de trăire duhovnicească și că teologia, în ciuda aparențelor, este o știință practică și o filozofie a vieții cum nu-s altele ce-și arogă astfel de merite.
Sursa: tribuna.ro
O carte despre „Noul Adam” pe Cruce
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro