Cum poți construi o relație sănătoasă și armonioasă cu copilul tău – sfaturi practice

Creşterea copiilor

Cum poți construi o relație sănătoasă și armonioasă cu copilul tău – sfaturi practice

    • Cum poți construi o relație sănătoasă și armonioasă cu copilul tău – sfaturi practice
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

A construi o relație sănătoasă cu copilul tău este esențial pentru starea lui de bine, dar și pentru o dezvoltare sănătoasă. Iată câteva sfaturi despre cum poți construi și păstra o relație bună cu copilul tău:

Respectă-ți și iubește-ți copilul așa cum este. El este darul lui Dumnezeu, are o personalitate unică și este diferit de tine și de alți copii. Străduiește-te să-l cunoști, să-l înțelegi și să-l accepți așa cum este. Nu sacrifica totul de dragul lui, ca apoi să-i reproșezi asta, dar înțelege că și tu crești și te dezvolți odată cu el. „Nu există artă mai frumoasă decât arta educației” – Sfântul Ioan Gură de Aur.

Comunică deschis și sincer. Fă-ți timp zilnic să vorbești cu copilul tău. Fii curios, pune-i întrebări, ascultă-l cu atenție și nu te grăbi să-l judeci. Acest lucru îl va ajuta să aibă încredere în tine și va avea curaj să îți povestească chiar și greșelile pe care le face din când în când. „Staţi de vorbă mai mult cu copiii voştri. Priviţi-i mai atent. Fiţi mai înţelegători faţă de ei. Acordaţi-le mai multă grijă. Căutaţi să înţelegeţi mai adânc viaţa lor” – IPS Justinian Chira.

Evită critica și judecățile legate de persoana lui. Când corectezi un comportament, fii ferm, dar blând. Pe cât posibil, nu fă acest lucru de față cu alții, pentru a nu-l pune într-o lumină proastă. Amintește-ți: nu ești de acord cu comportamentul, dar pe el, ca persoană, îl accepți și îl iubești orice ar fi. „Nu trebuie să-i certăm, ci să-i sfătuim. Dacă vrem să facă ceva, trebuie mai întâi să le dăm noi un exemplu bun, apoi să ne ridicăm mâinile la rugăciune”, ne învață Sfântul Porfirie Kafsokalivitul.

Fii un model pentru copilul tău, el învață prin imitație și primește mai ușor sfaturi de la cineva care le pune în practică. Nimeni nu e perfect, dar dacă va vedea că te străduiești în fiecare zi să fii cea mai bună versiunea a ta, că lupți să te desăvârșești („Fiţi, dar, voi desăvârşiţi, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârşit este” – Matei 5, 48), cu siguranță îl va învăța multe pe copilul tău, fără prea mult efort. „Să fii exemplu, aceasta este cel mai mare lucru”, spunea Părintele Arsenie Papacioc.

Petreceți timp de calitate împreună. Lipsa de timp este o problemă pentru noi toți, dar și 15 minute de joacă pe zi pot fi suficiente pentru a-i încărca bateriile copilului tău. Apoi, dacă te ajută la gătit sau la treburile casnice, și în timpul acesta îi dai atenție și stați de vorbă, e un alt mod de a petrece timp frumos împreună.

Fii afectuos. Arată-i copilului tău afecțiune prin îmbrățișări, mângâieri, joacă, mesaje-cadou, mici surprize etc. Asigură-te că se simte iubit, întrebându-l cum îi place să-ți arăți afecțiunea. Fiecare persoană are propriul limbaj de iubire.

Încurajează-ți copilul. Fii sprijin pentru copilul tău în ceea ce are de făcut la școală sau acasă, dar și în a-și urma visurile și pasiunile. Încurajează-l când îi este greu, apreciază efortul mai mult decât rezultatul.

Stabilește limite și consecințe împreună cu copilul, este important pentru construirea unei relații echilibrate cu el. Va colabora mai bine dacă știe la ce să se aștepte. „Dacă îi dăm unui copil de la cea mai fragedă vârstă reguli, mai târziu n-o să ne mai ostenim, pentru că obiceiul a devenit deja lege”, ne învață Sfântul Ioan Gură de Aur.

Cere-ți iertare când faci o greșeală. Asta înseamnă că îl respecți și că îți asumi responsabilitatea pentru faptele tale. Astfel, va învăța să își ceară și el iertare la rândul lui. „Prea des credem că părinții buni, mai ales părinții creștini, nu fac greșeli. Prin asta negăm însăși esența vieții creștine, creșterea duhovnicească, precum și rolul părinților. Toți mai avem de învățat și toți mai facem greșeli. Scopul nu este să fim părinți perfecți, ci să ne desăvârșim în Hristos, ca părinți” – Philip Mamalakis.

Ajută-ți copilul să învețe cum să-și exprime și să-și gestioneze emoțiile. Acest lucru îl va ajuta în relațiile pe care le va avea de-a lungul timpului. Povestește-i cum te simți în anumite situații și cum cauți soluții când ceva nu merge. Fii atent la reacțiile pe care le ai când te superi, el te privește și învață. Fii empatic și susține-l când trece prin situații frustrante: „Te înțeleg că îți este greu, îți sunt alături, hai să vedem cum putem rezolva asta”.

Încurajează-i independența, dă-i voie să experimenteze, chiar dacă asta înseamnă să mai și cadă uneori. Important este să fii lângă el și să-l ajuți să învețe din fiecare experiență. Oferă-i copilului tău ocazii de a alege și de a lua decizii pentru propria persoană, fiind conștient că libertatea crește odată cu vârsta, în măsura în care învață să o folosească. Lasă-l să-și organizeze biroul așa cum vrea, lasă-l să aleagă cu ce să se îmbrace din variantele propuse de tine, întreabă-l ce gustări vrea pentru pachețelul de la școală etc.

Fii consecvent și răbdător. Construirea unei relații bune cu copilul tău presupune multă muncă, iar rezultatele se văd în timp. Fii răbdător și continuă să acorzi atenție și iubire copilului tău, chiar și atunci când lucrurile devin dificile. „Întotdeauna vor fi probleme în educaţie, foarte multe lucruri n-o să ne iasă, însă atunci când vom încerca să-l educăm pe copil în dragoste vom avea succes” – Părintele Alexie Uminski.

Și ultima, dar cea mai importantă, roagă-te mult împreună cu și pentru copilul tău. Sfaturile privind educația copiilor sunt bune, dar nu sunt decât niște repere. Harul lui Dumnezeu desăvârșește lucrarea noastră și este bine să nu uităm că fără ajutorul Lui nu putem face mare lucru. „Educația copiilor se face mai ales prin puterea exemplului și prin atmosfera de dragoste și rugăciune de acasă” – Maica Magdalena de la Essex.

Îți mai recomandăm și: Cum le comunicăm copiilor dragostea noastră?

Limbajele iubirii la copii, premise ale dezvoltării sănătoase​