Cum sporim în relaţia cu Dumnezeu?

Cuvinte duhovnicești

Cum sporim în relaţia cu Dumnezeu?

Ceea ce faci în biserică, faci organizat şi împreună cu alţii, faci într-un loc consacrat, într-un loc sfinţit, anume pentru Dumnezeu. Se recomandă ca atunci când e slujbă la biserică şi când poţi fi la biserică, să fii la slujbă, pentru că pentru rugăciunea particulară găseşti şi altă vreme, când nu este slujbă la biserică. Mă gândesc în special la Sfânta Liturghie.

Cum sporeşti în relaţia ta cu Dumnezeu prin rugăciunea din biserică şi cum sporeşti în relaţia cu Dumnezeu prin rugăciunea făcută acasă? Care este diferenţa dintre ele şi care este echilibrul dintre ele?

Dragă, într-un fel nu este nici o diferenţă, pentru că tot rugăciune e şi acasă şi la biserică! Ceea ce faci în biserică, faci organizat şi împreună cu alţii, faci într-un loc consacrat, într-un loc sfinţit anume pentru Dumnezeu. Se recomandă ca atunci când e slujbă la biserică şi când poţi fi la biserică, să fii la slujbă, pentru că pentru rugăciunea particulară găseşti şi altă vreme, când nu este slujbă la biserică. Mă gândesc în special la Sfânta Liturghie.

Cea mai mare jertfă şi rugăciune posibilă pe pămant este Sfânta Liturghie. Nu locul, ci calitatea rugăciunii este ceea ce se caută.

Ca să înlocuieşti studiul cu rugăciunea sau să-ţi faci din rugăciune profesiune, nu-i corect.

Părinte, dacă pentru un motiv neprevăzut întârziem seara încât nu ne putem face canonul obişnuit de rugăciune până la ora la care ne culcăm de obicei, ce trebuie să facem?

Să vă culcaţi!

(Arhimandritul Teofil Părăian, Veniţi de luaţi bucurie, Editura Teognost, Cluj-Napoca, 2001, p. 130)