Ce înseamnă „a umbla întru adevăr”?

Faptul că Dumnezeu pretutindenea este și vede toate este un adevăr: cel care va primi acest adevăr în inimă și se va purta, atât la vedere cât și lăuntric, ca și cum dinaintea lui ar fi Dumnezeu Însuși și ar vedea totul înăuntrul lui, acela va și umbla întru acest adevăr.

Ce înseamnă „a umbla întru adevăr”? Înseamnă că, după ce ai primit adevărul în inimă, să-ți păstrezi gândurile și simțirile așa cum o cere adevărul.

De pildă, faptul că Dumnezeu pretutindenea este și vede toate este un adevăr: cel care va primi acest adevăr în inimă și se va purta, atât la vedere cât și lăuntric, ca și cum dinaintea lui ar fi Dumnezeu Însuși și ar vedea totul înăuntrul lui, acela va și umbla întru acest adevăr.

Faptul că Dumnezeu toate le ține și fără ajutorul Lui nu putem reuși nimic este un adevăr: cel ce îl va primi cu inima și va începe ca, orișice ar face, să se roage lui Dumnezeu pentru ajutor și să primească tot ce i s-ar întâmpla ca venind din mâna Domnului, acela va umbla întru acest adevăr.

Faptul că moartea ne poate răpi în orișicare ceas, iar după moarte urmează neîntârziat și judecata, este un adevăr: cel care va primi aceste adevăr cu inima și va trăi ca și cum ar trebui chiar în minutul de față să moară și să se înfățișeze înaintea judecății lui Dumnezeu, acela va umbla întru acest adevăr.

La fel stau lucrurile cu privire la oricare alt adevăr.

(Sfântul Teofan ZăvorâtulTâlcuiri din Sfânta Scriptură pentru fiecare zi din an, Editura Sophia, București, pp. 31-32)

De la același autor

Ultimele din categorie