Nimeni nu poate zădărnici planul lui Dumnezeu de mântuire a lumii

Evanghelia de astăzi este într-un fel Evanghelia tainei libertăţii omului, dar şi a libertăţii lui Dumnezeu. Noi avem libertatea de a spune „da” sau „nu” lui Dumnezeu când ne cheamă la mântuire şi viaţă veşnică.

Din Pilda celor poftiţi la cină se desprind patru mari învăţături duhovniceşti. În primul rând, Dumnezeu cheamă la mântuire şi viaţă veşnică pe cei aleşi, consideraţi ca fiind prieteni şi cunoscuţi, adică pe conducătorii spirituali ai poporului ales.

În al doilea rând, văzând refuzul acestora, Dumnezeu cheamă la Cina din Casa Sa şi pe toţi oamenii săraci şi bolnavi din pieţe şi de pe uliţe, adică pe toţi cei care doresc să asculte Evanghelia Sa şi să primească vindecare de boli.

În al treilea rând, Dumnezeu cheamă la mântuire pe toate popoarele păgâne care vor crede în Hristos şi vor intra în Împărăţia Cerurilor. În al patrulea rând, Evanghelia de astăzi ne cheamă să ne spovedim şi să ne împărtăşim mai des cu Sfânta Euharistie, dar şi să fim mai darnici cu cei săraci, bolnavi şi neajutoraţi.

Însă cine nu răspunde pozitiv la invitaţia de a veni la Cina cea de Taină, la ospăţul iubirii milostive şi darnice a lui Dumnezeu, acela pierde bucuria de a fi veşnic împreună cu Domnul casei cereşti. Pe de altă parte, libertatea Stăpânului Care invită la Cină se vede mai ales din faptul că dacă cei dintâi chemaţi refuză invitaţia Lui, El are libertatea de a modifica planul Său şi de-a prefera pe alţii.

Prin urmare, nimeni nu poate zădărnici planul lui Dumnezeu de mântuire a lumii, pentru că iubirea Lui milostivă se revarsă peste vidul spiritual al celor care nu răspund chemării Sale.

(Fragment din predica Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, rostită în data de 11 decembrie - Duminica a 28-a după Rusalii)

Sursa: basilica.ro

De la același autor

Ultimele din categorie