Din învățăturile Sfântului Simeon de Dajbabe

16 Octombrie 2013 Cuvinte duhovniceşti
 

Aunci când urci într-un mijloc de transport ți se cere biletul, dar în cer ți se va cere o inimă curată.

În orice părticică din mare, apa este sărată. La fel, în orice loc de pe pământ, privirea lui Dumnezeu este asupra noastră.

Tot așa cum dacă nu ar fi zăpadă, săniile n-ar folosi la nimic, la fel, omul n-ar avea niciun sens dacă n-ar exista viața veșnică.

Puterea pământească se vede în castelul unui rege, pe când slava lui Dumnezeu se vede într-un om drept.

Așa cum crivățul de nord alungă ceața, așa și frica lui Dumnezeu alungă gândurile rele.

Așa cum atunci când pui un fier în foc și el roșește asemenea focului, tot la fel, atunci când asculți poruncile lui Dumnezeu și le împlinești te asemeni cu Dumnezeu

Puiul nu poate ieși din ou dacă o găină nu-l acoperă mai întâi cu căldura sa. Tot la fel, un om nu poate deveni bun dacă nu este mai întâi încălzit de harul lui Dumnezeu.

Pentru a face un tablou bun este nevoie de un artist, de o pânză bună și de culori. În copilăria ta, pânza inimii tale poate să se impregneze de o mare varietate de culori. Păstrează-ți curăția inimii pentru ca Dumnezeu să-Și poată picta Chipul Său Dumnezeiesc în ea.

Aunci când urci într-un mijloc de transport ți se cere biletul, dar în cer ți se va cere o inimă curată.

Mai întâi aduni materiale și apoi construiești casa. La fel, mai întâi curățește-ți inima de grijile lumești și apoi roagă-te lui Dumnezeu.

Să nu te saturi de mâncare și inima ta va fi mai curată.

Pentru siguranța trupului și a sufletului tău să îți împrejmuiești casa cu o curte și inima cu frica lui Dumnezeu.

Cine vrea să prindă albine trebuie să aibă cu el multe flori, iar cel care vrea să primească Duh Sfânt să aibă o inimă curată.

Albinele nu permit albinelor străine să intre în stupul lor. Tot la fel, nici creștinii adevărați nu permit gândurilor păcătoase să intre în inima lor.

Ferește praful de pușcă de ploaie și de umiditate și inima ta de plăceri și patimi care îi fac rău.

Ferește-ți ochii de fum și de praf și inima ta de invidie și de femei pentru ca să nu devii orb și cu trupul și cu sufletul.

Barca cea mai rezistentă este cea făcută din lemn de stejar în timp ce omul înțelept este cel care are răbdare.

O vulpe care vede că nu poate scăpa dintr-o capcană de fier își rupe cu dinții propria labă pentru a scăpa. La fel și tu trebuie să înduri încercările și să te jertfești pentru viața veșnică.

Ultimele din categorie