Greutatea împreună-lucrării cu altul vine întotdeauna din lipsa de rugăciune şi de dragoste

Ce anume caut atunci când îmi judec fratele? Câtă vreme nu-l voi vedea aşa cum îl vede Domnul, totul va fi greşit. Începeţi cu o astfel de rugăciune, cu gândul de a fi ascultători, de a nu vă judeca fraţii. Începeţi cu dorinţa de a sluji altora cu dragoste...

Este mai bine să nu judeci. A trăi în frica lui Dumnezeu este a te teme de a nu judeca pe altul cu păcat iar nu cum l-ar judeca Dumnezeu.

Ce anume caut atunci când îmi judec fratele? Câtă vreme nu-l voi vedea aşa cum îl vede Domnul, totul va fi greşit. Începeţi cu o astfel de rugăciune, cu gândul de a fi ascultători, de a nu vă judeca fraţii. Începeţi cu dorinţa de a sluji altora cu dragoste, ca Siluan, care, în zilele de praznic, cerea să poată sluji în trapeză sutelor de monahi. Era atât de fericit să vadă cât de mult îi iubeşte Hristos pe acei oameni, pe acei fii ai lui Dumnezeu. Le slujea cu multă dragoste. Săvârşite într-un astfel de duh, muncile vieţii zilnice pot deveni o hrană duhovnicească foarte plăcută. Seara, mulţumită acestei atitudini de slujire, inima vă va fi duioasă, veţi plânge înaintea lui Dumnezeu pentru propriile neajunsuri, pentru lipsa voastră de dragoste.

Greutatea împreună-lucrării cu altul vine întotdeauna din lipsa de rugăciune şi de dragoste. Aşa cum zice Stareţul Siluan, se poate ca, în ciuda celor mai fierbinţi rugăciuni, înaintarea să fie anevoiasă. Însă când, prin rugăciunea Numelui (lui Iisus), ajungem a trăi în pace cu cineva, devenim în stare a trăi cu milioane de alţi oameni asemănători lui.

(Arhimandrit Sofronie, Din viaţă şi din Duh, Editura Reîntregirea, Alba Iulia, 2014, p. 47)

De la același autor

Ultimele din categorie