De nu-i Biserică și luptă cu patimile, rugăciunea asta e lipsită de orice putere și folos.
Lucrarea Rugăciunii lui Iisus nu se poate face în afara Bisericii, pentru că Biserica îi dă tâlc și noimă. Nu poate fi despărțită de ea. Că cere luptă cu patimile, iar lupta asta se duce numai în sânul Bisericii, cu puterea harului primit prin Sfintele Taine. De nu-i Biserică și luptă cu patimile, rugăciunea asta e lipsită de orice putere și folos.
Rugăciunea lui Iisus cere încă și agonisirea virtuților, mai cu seamă a smereniei. Cere inimă frântă și zdrobită; cere, iarăși, inimă curată; fără curăție, e plină de tulburare și neliniște, și nu-i primită.
(Jean-Claude Larchet, Ține candela inimii aprinsă. Învățătura părintelui Serghie, Editura Sophia, București, 2007, p. 124)

Despre Jean Claude Larchet
Născut în 1949, profesorul francez Jean-Claude Larchet este doctor în Filosofie (1987) şi doctor în Teologie (1994). S-a impus în conştiinţa publică prin realizarea celor două teze de doctorat: prima, în filosofie, intitulată „Terapeutica bolilor spirituale. O introducere în tradiţia ascetică a Bisericii Ortodoxe”, şi a doua, în teologie, intitulată „Îndumnezeirea omului la Sfântul Maxim Mărturisitorul”. Jean-Claude Larchet, autor a numeroase studii de spiritualitate ortodoxă, este considerat unul dintre cei mai buni cunoscători ai teologiei Sfântului Maxim Mărturisitorul, căruia i-a consacrat nu mai puţin de zece ani de studiu, din care au rezultat trei volume de referinţă în teologia ortodoxă: „Îndumnezeirea omului la Sfântul Maxim Mărturisitorul” (1996), „Sfântul Maxim Mărturisitorul...