Povața mea este următoarea: să așteptăm și să îndurăm necazurile fără crâcnire, fără supărare, astfel încât, prin hățișul des al întâmplărilor, nu cumva să pierdem veridicitatea chipului uman.
Să ne luptăm a ne revizui viața și lumea înconjurătoare. Alergând așa grăbit, omul „câștigă” amețeala slavei deșarte și se alege cu experiențe amare, imposibil de evitat și care îl robesc cu totul celei mai profunde întristări și anxietății.
Povața mea este următoarea: să așteptăm și să îndurăm necazurile fără crâcnire, fără supărare, astfel încât, prin hățișul des al întâmplărilor, nu cumva să pierdem veridicitatea chipului uman, care tinde spre desăvârșire în chip firesc, având, așadar, vocația desăvârșirii! Să fim atenți, nu cumva, în agitația creată, să urâm chipul divin-uman și, astfel, să ne facem viața de neîndurat!
Căci spune Sfântul Ioan Gură de Aur: „Oamenii se vor mântui prin milostenie, în cel mai larg sens al acestui cuvânt”. Și, în altă parte, continuă această idee: „Urăște păcatul și nu pe păcătos! Cu ajutorul lui Dumnezeu, Care ne întărește gândul și hotărârea, toate cele pe care le socotim cu neputință, se pot realiza!”.
(Monahul Moise Aghioritul, Tristețea anxietății și bucuria nădejdii, Editura Sophia, 2005, p. 52)

Despre Monahul Moise Aghioritul
Este cunoscut ca un adevărat mărturisitor al acestor vremuri. Din 62 de ani, părintele a petrecut nu mai puțin de 35 în Sfântul Munte. În ultimii 25 de ani, a fost stareţul Chiliei Sfântului Ioan Hrisostom, chilie care ține de Schitul Sfântului Pantelimon al Mănăstirii Cutlumuş. ...