Lecţia abţinerii, a interdicţiilor care salvează trupul şi sufletul la un moment dat, ajută pe om să treacă peste multe ispite, peste multe necazuri.
Vasile cel Mare zice: „Postul este cel mai bun străjer al sufletului, cel mai sigur tovarăş al corpului, arma vitejilor, întărirea atleţilor. El alungă spiritele, îndeamnă la pietate, face a iubi înfrînarea, inspiră modestie, dă curaj în război şi te învaţă a iubi pacea. Postul dă aripi rugăciunii, pentru a se înălţa şi a pătrunde în ceruri. Postul este sprijinul caselor, părintele sănătăţii, povăţuitorul tinerimii, podoaba bătrînilor, plăcutul tovarăş al călătorilor, amicul sigur al soţilor”.
Dacă le ai pe toate astea prin post, ce-ţi mai trebuie altceva?
Dacă renunţi la post, e ca şi cum te-ai dezarma singur.
Dacă un tânăr învaţă de la părinte să se abţină azi de la carne şi de la mâncăruri de dulce, mâine va învăţa să se abţină de la droguri, de la tutun, de la alcool. Lecţia abţinerii, a interdicţiilor care salvează trupul şi sufletul la un moment dat, ajută pe om să treacă peste multe ispite, peste multe necazuri.
Spui azi: „Ei, copilul e şcolar, nu-l postesc, ca să poată învăţa carte!” E o greşeală, carte înveţi şi dacă mănânci fructe, legume, pâine... Ba mintea e mai liberă, trupul e mai liber, poate să facă efort mai mare.
Creştinul are proba postului, să înveţe să se înfrîneze, să mute atenţia de pe bunătăţile materiale pe bunătăţile spirituale. Să deschidă poarta cerului şi a sufletului cu cheia rugăciunii. Că zicea şi un Sfânt Părinte că acel care se domină pe sine îi domină şi pe ceilalţi şi o face cu înţelepciunea duhului şi a minţii. Omul se priveşte superficial pe sine, e gata întotdeauna să cedeze primului impuls în tot ce face, fără să se sfătuiască cu îngerul său, fără să se raporteze la harul cu care a fost îndumnezeit.
Oamenii care nu au încredere în ei înşişi pierd uşor şi încrederea în Dumnezeu... Iar relaţia cu Dumnezeu se stabileşte printr-o temeinică cunoaştere a sinelui, printr-o relaţie de iubire cu aproapele.
(Adrian Alui Gheorghe, Cu părintele Iustin Pârvu despre moarte, jertfă și iubire, Editura Conta, 2006 p. 95-96)

Despre Arhimandritul Iustin Pârvu
Părintele Iustin s-a născut, conform Registrului Matricol al Mănăstirii Secu, la 10 februarie 1919, de ziua Sfântului Mare Mucenic Haralambie, în satul Poiana Largului (Petru Vodă), comuna Călugăreni (acum Poiana Teiului), judeţul Neamţ, în familia unor români ortodocşi foarte evlavioşi, şi a fost botezat cu numele Iosif. ...

Despre Adrian Alui Gheorghe
Adrian Alui Gheorghe s-a născut la 6 iulie 1958, în Grumăzești, județul Neamț. Absolvent al Facultății de Filologie din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași; doctor în filologie din anul 2004 cu teza „Tinerețe fără bătrânețe și sentimentul tragic al timpului”; Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, categoria A, în anul 2010; Cetățean de onoare al municipiului Piatra Neamț din anul 2005. Autor al mai multor cărți de poezie, eseu, teatru, publicistica. Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania in 2001 pentru volumul de poezie Îngerul căzut. Mai multe premii ale Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din Romania pentru poezie, proză, publicistică și eseu. Premiul „Balcanica” al poeților din Balcani, Brăila, 2010 etc. Dintre cărțile publicate: Titanic șvaițer. Momente si schițe ...