Rugăciunea în treburile de zi cu zi

La ieșirea și la intrarea în casă, putem să ne rugăm așa: „Doamne, binecuvântează intrarea și ieșirea mea”. Se pot spune rugăciuni asemănătoare și pentru alte ocazii. Semnul crucii și o rugăciune de călătorie trebuie făcute înainte de a pleca la orice drum.

„Rugați-vă neîncetat”, spune Sfântul Apostoi Pavel (I Tesaloniceni 5, 17). O casă este binecuvântată când lucrul de zi cu zi este dus la împlinire cu rugăciune. Mâncarea pregătită cu dragoste și rugăciune e binecuvântare pentru cei ce se împărtășesc din ea. Ne putem ruga și în timp ce ne îmbrăcăm, spunând: „Doamne, îmbracă-mă cu dreptatea Ta”. La ieșirea și la intrarea în casă, putem să ne rugăm așa: „Doamne, binecuvântează intrarea și ieșirea mea”. Se pot spune rugăciuni asemănătoare și pentru alte ocazii. Semnul crucii și o rugăciune de călătorie trebuie făcute înainte de a pleca la orice drum.

Într-una din zicerile Părinților Pustiei, citim că bucatele pregătite de un călugăr erau foarte apreciate de frați. Fiind întrebat într-o zi ce lucruri deosebite amesteca în felul lui de a găti, a răspuns că nu era decât un fel de mâncare cu linte fiartă. Numai după multe insistențe a sfârșit prin a-și mărturisi secretul, și anume că la fiecare etapă de pregătire a mâncării spunea o rugăciune de pocăință.

(Maica MagdalenaSfaturi pentru o educație ortodoxă a copiilor de azi, Editura Deisis, Sibiu, 2006, pp. 32-35)

De la același autor

Ultimele din categorie