Să nu amâni sub nici un chip spovedania

Cel mai bine este să nu amâni sub nici un chip spovedania. Nu lăsa pe mâine! Cine știe ce planuri neașteptate se vor abate asupra ta mâine? Și vei mai avea, oare, aceeași dispoziție de pocăință și mâine? Dumnezeu ți-a făgăduit că te va ierta dacă te pocăiești astăzi, dar nu a făgăduit nicicând că vei trăi până mâine.

- Alții întreabă: când trebuie să ne spovedim?

- La această întrebare, unii răspund grăbit: în timpul Postului Mare, atunci este vreme pentru spovedanie. Dar este drept acest răspuns? Dacă cineva se îmbolnăvește grav și se sfătuiește cu tine când să cheme doctorul, îi vei spune: „Așteaptă Postul Mare?” Nu, vei chema doctorul de îndată. Dacă astfel te îngrijești de trup, cu atât mai mult trebuie să te îngrijești de suflet.

Cel mai bine este să nu amâni sub nici un chip spovedania. Dacă a pătruns astăzi vreo rază a lui Dumnezeu în cămara sufletului tău și ți-a arătat, prin ivirea ei, cât de mult praf plutește acolo și cât de multă murdărie zace prin unghere, nu amâna spovedania prin care îți poți curăța casa duhovnicească. Dacă vreun cuvânt al lui Dumnezeu ți-a mișcat astăzi inima și te-a făcut să te scârbești de necurăția ta, neîntârziat te spală în baia pocăinței. Dacă Dumnezeu a bătut astăzi la ușa cugetului tău, grăbește-te să mergi la duhovnicul tău și să te împaci cu Dumnezeu. Nu lăsa pe mâine! Cine știe ce planuri neașteptate se vor abate asupra ta mâine? Și vei mai avea, oare, aceeași dispoziție de pocăință și mâine? Dumnezeu ți-a făgăduit că te va ierta dacă te pocăiești astăzi, dar nu a făgăduit nicicând că vei trăi până mâine. Dimpotrivă, El îți spune că nu știi nici ziua, nici ceasul morții tale. De aceea, spovedește-te de îndată ce ai simțit nevoia să o faci.

(Arhimandritul Serafim Alexiev, Viața duhovnicească a creștinului ortodox, Editura Predania, București, 2010, p. 110)

De la același autor

Ultimele din categorie