Tot creştinul poate fi „un ales”

Omul identificat în Dumnezeu este mirajul creat de Dumnezeu. Este poporul român un popor ales tocmai pentru că Dumnezeu îl iubeşte, pentru că se individualizează prin el.

Spune Sfântul Ioan de Kronstadt harul lui Dumnezeu se identifică cu omul, care este centrul universului. Vă puteţi da seama? Omul identificat în Dumnezeu este mirajul creat de Dumnezeu. Este poporul român un popor ales tocmai pentru că Dumnezeu îl iubeşte, pentru că se individualizează prin el.

Mă uitam mai alaltăieri, la Bobotează, în timpul slujbei: Câtă frumuseţe era afară, cădea zăpada, cuvintele sfinte păreau să se materializeze în aer...! Aşa şi la Paşti, când omul vine „să ia lumină”...! Ai senzaţia că pe pământ Dumnezeu face din când în când să se vadă tot ce are cerescul mai bun, mai luminos, mai curat...!

Cine înţelege acest lucru nu poate să nu fie „un ales”, tot creştinul poate fi „un ales” dacă depune un pic de străduinţă. Străduinţa stă în rugăciune şi în respectul valorilor.

Dumnezeu „te alege”, dar tu trebuie să auzi chemarea, să înţelegi, să respecţi. Omul însă, în general, crede numai cât înţelege. De la înţelegere încolo, omul nu mai are percepţie, pentru că Dumnezeu este Universul.

(Părintele Iustin Pârvu, Daruri duhovnicești, Editura Eikon, p. 72-73)

De la același autor

Ultimele din categorie