De astăzi, credincioșii se pot închina la moaștele sfinților Iosif cel Milostiv și Gheorghe Pelerinul

Arhiepiscopia Iaşilor

De astăzi, credincioșii se pot închina la moaștele sfinților Iosif cel Milostiv și Gheorghe Pelerinul

Înainte de binecuvântarea de la finalul Sfintei Liturghii de astăzi a avut loc proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei și a Sfântului Gheorghe Pelerinul.

La Catedrala Mitropolitană din Iași a slujit astăzi Sfânta Liturghie Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de un sobor format din 14 ierarhi. Înainte de binecuvântarea de la finalul Liturghiei a avut loc proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei și a Sfântului Gheorghe Pelerinul.

În acest context, au fost prezentate icoanele sfinților și s-au cântat troparele. Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului a citit tomosul de canonizare pentru Sfântul Iosif cel Milostiv, iar Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a citit tomosul de canonizare pentru Sfântul Gheorghe.

După binecuvântare, Părintele Patriarh Daniel a ținut un cuvânt de învățătură cu titlul „Unitatea de credință și de neam se întărește prin lumina și rugăciunile sfinților”. A prezentat atât viața și activitatea celor doi sfinți, cât și importanța acestui moment în istoria Bisericii Ortodoxe Române. „Sfinții sunt cu adevărat vii, iar vii sunt sfinții”, a spus Preafericirea Sa, care a completat: „Fără sfințenie, nimeni nu va vedea pe Dumnezeu, iar fără sfinți nimeni nu va înțelege pe deplin ce este Biserica”.

Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a ținut, la rândul său, un cuvânt de mulțumire și a dăruit Părintelui Patriarh icoanele sfinților Iosif și Gheorghe. De asemenea, a dăruit Înaltpreasfinţitului Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor o raclă cu o parte din moaștele Sfântului Iosif cel Milostiv.

După ce toți ierarhii s-au închinat, raclele cu sfintele moaște au fost așezate în apropierea Sfintei Parascheva, pentru a fi cinstite de către credincioși.