Despre colonul iritabil
Cunoscut şi sub denumirea de colopatie funcţională sau colon spastic, sindromul colonului iritabil (S.C.I.) este o afecţiune intestinală benignă, care dereglează echilibrul normal dintre activitatea secretorie a mucoaselor şi activitatea motorie a intestinului.
Motilitatea intestinului gros este alterată, chiar dacă nu există modificări structurale şi biochimice, inflamaţii sau tumori.
Statisticile făcute pe plan mondial arată că 90% dintre îmbolnăviri ar fi datorate unui colon încărcat cu reziduuri metabolice şi depuneri de toxine.
Laureatul Premiului Nobel, Elia Metchnikoff, a spus „Moartea începe în colon”.
Se estimează că peste 25% din populaţia globului suferă de sindromul colonului iritabil, mai frecvent între vârstele de 20-50 de ani. Incidenţa bolii este de 66% la femei şi 34% la bărbaţi, diferenţele fiind mai mari în perioadele menstruale, din cauza creşterii concentraţiei hormonilor sexuali din sânge. Afecţiunea este principala cauză a absenteismului de la serviciu şi de la şcoală.
Principalele cauze care declanşează boala pot fi datorate unor factori interni (toxici, virali sau funcţionali, infecţii bacteriene ale tractului gastrointestinal, enterite bacteriene, virale sau toxice), precum şi unor greşeli în alimentaţie (mese grase şi neregulate, servite în mare grabă, sau exces de alcool, tutun, cafea, lipsa de fibre alimentare). Atenţie la supradoza de antibiotice, antiacide sau laxative care dereglează componenţa microflorei intestinale.
Mai pot influenţa unii factori psiho-emoţionali, care perturbă motilitatea intestinală şi contracţiile musculaturii (stări de stres, emoţii puternice, anxietate, suprasolicitare fizică şi intelectuală, astenie, alergie, insomnie). Sunt posibile şi unele disfuncţii ale hormonilor care intervin în motilitatea colonului, cum ar fi colecistochinina şi motilina.
(Viață sănătoasă și tinerețe prelungită prin medicină naturistă, vol. 1)
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro