Emoţii negative cu mesaje pozitive
Deşi de cele mai multe ori încercăm să fugim de ele ori să le ascundem, este util să învăţăm totuşi a acorda atenţie sentimentelor negative nu pentru a lupta cu ele şi a le face să dispară, ci, dimpotrivă, pentru a vedea ce vor acestea să ne transmită. Aceste emoţii negative sunt, la fel ca simptomele bolilor, de foarte multe ori, nişte alarme care vor să ne transmită că undeva în corpul sau în sufletul nostru ceva nu este în ordine.
Acest articol porneşte de la sugestiile cuprinse în cartea „Runaway Emotions” scrisă de Jeff Schreeve, idei care pot fi aplicate ca exerciţiu în viaţa noastră în momentul în care ne confruntăm cu aceste emoţii. Iată cum puteți găsi mesaje pozitive în emoțiile negative pe care le simţiţi:
Descoperiţi ce spune jena despre stima dvs. de sine. Faptul că vă simţiţi jenat într-o situaţie anume sau de obicei arată că sunteți nesigur de dvs. Dar jena este o emoţie sădită de asemenea în noi de către Dumnezeu, deci nu e rea. Ce ar putea să ne transmită o asemenea emoţie? Poate nevoia de a descoperi ce valoare inestimabilă suntem pentru El, Cel care ne-a făcut după Chipul Său şi Care ne iubeşte total. Avem nevoie să-i cerem lui Dumnezeu să ne reînnoiască mintea în fiecare zi astfel încât să putem gândi despre noi aşa cum gândeşte El. Valoarea unui lucru stă în preţul pe care este pregătit cineva să-l dea pentru acel lucru. Şi care este preţul cu care ne-a răscumpărat Mântuitorul? Însăşi viaţa Sa, pe cruce. Cu alte cuvinte, în momentul în care ne e jenă cu noi înşine, în momentul în care ne simţim că nu avem valoare, să ne aducem aminte că suntem fii iubiţi ai Lui.
Cu cât suntem mai disponibili la a răspândi iubirea, cu atât mai multă simţim
Descoperiţi ce spune singurătatea despre dorinţa dvs. de a avea prieteni. Dumnezeu a construit o dorință pentru relații autentice - cu El, și alte persoane - în sufletul nostru. Când ne simțim singuri, este un semn că ar fi nevoie să ne implicăm mai mult în relaţia cu Dumnezeu și cu ceilalți. Avem a recunoaște că Dumnezeu este un prieten adevărat și loial, Care este întotdeauna gata să ne asculte și vrea ce e mai bun pentru noi. Avem nevoie să considerăm ca fiind prioritate timpul petrecut cu El în rugăciune, în exprimarea către El a gândurilor celor mai profunde şi în ascultarea Lui, a ceea ce are să ne spună. Apoi, să ne angajăm în relaţii cu cei din jur interesându-ne sincer de ei, încurajându-i, ieşind împreună la o plimbare sau la un ceai ori de câte ori avem ocazia. Să nu aşteptăm doar din partea celorlalţi iniţiativa. Pe măsură ce ajungem la alţii, dragostea lui Dumnezeu va curge prin noi. Cu cât suntem mai disponibili la a răspândi iubirea, cu atât mai multă simţim.
Descoperiţi ce spune frustrarea cu privire la dorința de sens și scop. Dacă te simți frustrat că viața ta nu este pe drumul pe care doreşti să mergi, frustrarea te va motiva să cauţi planurile lui Dumnezeu pentru tine, care sunt mai mari decât îţi poţi imagina. Caută pe Dumnezeu cu sârguință şi vei descoperi în mod natural ce ai de făcut în viață... pentru că vei face. Bucură-te de relația ta cu Dumnezeu. Ca în orice relaţie, cu cât mai mult timp petreci în Prezenţa lui Dumnezeu, cu atât mai bine vei învăța cum să recunoşti vocea Lui vorbind cu tine. Fiind dispus să renunţi la propriile planuri pentru El; vei putea îmbrăţişa pe deplin planurile lui Dumnezeu pentru tine, iar asta te va duce la a trăi cea mai interesantă variantă de viaţă posibilă. Ține minte că Dumnezeu te va dota pentru a realiza tot ceea ce te cheamă să faci.
Descoperiţi ce spun grijile despre sentimentul de securitate. Dumnezeu vrea să ne sprijinim pe El în tot ce facem. Atunci când ne facem griji, se diminuează capacitatea noastră de a primi pacea pe care El ne-o oferă. Fiţi atenţi la avertizarea pe care o dau grijile, aceea că este în pericol pacea de care Dumnezeu vrea să ne bucurăm, care vine din încrederea în El. Conştientizaţi că Domnul ştie despre situația care ne îngrijorează, îi pasă de ea, și El este mai mult decât capabil de a face ceva cu privire la ea. Tot ce avem de făcut e să ne punem nădejdea, încrederea în El. Rezolvarea stă în a-I încredinţa Lui fiecare aspect al vieţii noastre, de la sănătate la relaţiile noastre şi la locul de muncă şi a-L invita să intervină în toate situaţiile cu care ne confruntăm.
Descoperiţi ce spune mânia despre dorinţa de control. Senzația de furie arată că se întâmplă în viața ta ceva pe care ai vrea să poți controla, dar nu poţi. Recunoaște că numai Dumnezeu este cu adevărat în controlul a ceea ce se întâmplă cu tine, și că singurul lucru pe care îl poţi controla este modul în care îi răspunzi lui Dumnezeu. Deși Dumnezeu rareori explică de ce permite circumstanțe specifice să intre în viața ta, El te va sprijini întotdeauna în orice situație atunci când alegi să te încrezi în El. Mai degrabă decât preluând comanda, cheamă harul lui Dumnezeu în viața ta, smerindu-te înaintea Lui și ascultând porunca Sa de a ierta pe cei care te-au rănit.
Descoperiţi ce spune vina despre sentimentul de probitate morală. Dacă te simți vinovat, asta indică faptul propria conștiință îți vorbește despre un păcat de care a venit vremea să te ocupi, căutând să-l elimini. Recunoaște-ți păcatul acesta în faţa lui Dumnezeu la spovedanie (și a oricăror oameni ale căror vieți le-a afectat, dacă această mărturisire nu le va afecta şi mai tare viaţa), întoarce-te de la păcat cu faţa la Dumnezeu, și acceptă iertarea pe care El o oferă oricui o cere. Dacă te simţi vinovat pentru un păcat pe care l-ai mărturisit deja și nu l-ai mai făcut, alege să crezi promisiunea lui Dumnezeu de iertare peste sentimentele tale, deoarece sentimentele se pot schimba, dar promisiunea lui Dumnezeu este întotdeauna de încredere.
Cum hrănim relaţia cu Dumnezeu?
Descoperiţi ce spune nemulțumirea despre dorința voastră de pace şi bucurie. Nemulţumirea arată că eşti deranjat de faptul că Dumnezeu a îngăduit ca anumite circumstanţe să intre în viaţa ta. Când credem în Dumnezeu, ştim că El va direcţiona spre bine orice împrejurare dificilă în care am ajuns. Avem nevoie să ne întărim în credinţă indiferent de circumstanţele prin care trecem. Credinţa este una dintre cele mai importante virtuţi pe care le putem dezvolta deoarece ea are valoare veşnică. Deşi situaţiile se schimbă, Dumnezeu rămâne mereu acelaşi. Iată de ce am putea să ne punem în El sursa mulţumirii noastre. Hrănim relaţia cu Dumnezeu atunci când Îl avem mereu în gând şi în rugăciune, când ne disciplinăm mintea spre a privi corect situaţiile (în moduri care să respecte adevărul biblic), când participăm la slujbele Bisericii şi ne împărtăşim de Sfintele Taine.
Descoperiţi ce spune depresia despre sentimentul de speranță. Dacă vă simțiți deprimat, aceasta indică o amenințare la adresa nădejdii date de Dumnezeu. În aceste situaţii avem nevoie să acordăm atenţie semnalului de alarmă şi să ne verificăm viaţa în principalele aspecte ale ei: starea fizică (cât şi cum ne odihnim, ne alimentăm, ne hidratăm – iar dacă depresia este cauzată de un dezechilibru chimic putem apela şi la un medic pentru a o trata cu medicamente), starea duhovnicească (să ne cercetăm sufletul şi să ne concentrăm mai mult pe Dumnezeu decât pe circumstanţe), şi starea mentală (ce fel de gânduri permiţi să umple mintea ta).
Sfaturi pentru cei care doresc să Îl vestească și altora pe Hristos
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro