Copii, ascultaţi pe părinţii voştri în Domnul!

Dacă un bărbat şi o femeie se supun Legii, atunci nu-i nevoie de multă osteneală ca să-i facă şi pe copiii lor să i se supună.

„Copii, ascultaţi pe părinţii voştri în Domnul, că aceasta este cu dreptate" (Efeseni 6,1). Aici nu vorbeşte nici despre Hristos, nici despre cele cereşti. Se adresează sufletelor simple, copiilor, şi de aceea o face cu un sfat scurt, pentru că ei n-ar putea urmări un cuvânt prea lung. De aceea nu spune nimic despre împărăţia lui Dumnezeu, fiindcă la această vârstă nu pot înţelege asemenea lucruri. Spune doar ce ar dori să asculte un suflet de copil, că va trăi ani mulţi pe pământ.

Dacă ne-ar întreba cineva de ce nu le-a spus nimic copiilor despre împărăţia lui Dumnezeu, ci le-a dat doar porunca scrisă în Lege, i-am răspunde că a făcut-o pentru că ei sunt fiinţe nevinovate şi pentru că ştia bine că, dacă un bărbat şi o femeie se supun Legii, atunci nu-i nevoie de multă osteneală ca să-i facă şi pe copiii lor să i se supună. Dacă educaţia începe bine, statornic şi hotărât, atunci foarte uşor vor merge pe drumul Legii. Cel mai greu e să pui temelia.

(Sfântul Ioan Gură de Aur, Părinții și educarea copiilor, traducere de Ieromonahul Benedict Aghioritul, Editura Agapis, București, 2007, p. 9)

De la același autor

Ultimele din categorie