Icoana Maicii Domnului „Ascultătoarea” de la Mănăstirea Zografu – Athos
Această icoană a Maicii Domnului se află în altarul katholikonului Mănăstirii Zografu, iar neobișnuitul nume este legat de o minune din viața Sfântului Cosma.
Bulgar de origine, Sfântul Cosma a viețuit la Mănăstirea Zografu din Sfântul Munte Athos la sfârșitul secolului al XIII-lea și începutul secolului al XIV-lea.
Într-o zi, pe când se ruga dinaintea icoanei Maicii Domnului, întrebând-o cu lacrimi cum să se mântuiască, a auzit o voce zicându-i: „Robul meu, ieși din mănăstire și mergi în pustie”. Plecându-se voii lui Dumnezeu și cu binecuvântarea starețului său, Cuviosul Cosma a viețuit de atunci într-o peșteră și, după o vreme, a fost învrednicit de puterile mai presus de fire ale harului, îndeosebi cu înainte-vederea, buna socotință și citirea gândurilor. Ani de-a rândul, mulți au fost monahii care s-au folosit duhovnicește de convorbirile cu el.
Icoana care a auzit rugăciunea Sfântului – numele icoanei Epakouousa înseamnă „cea care ascultă“ – era pictată în vechiul katholikon al mănăstirii.
În anul 1801, fresca a fost decupată din vechea biserică și a fost încorporată în altarul noului katholikon, în anul 1818.
Maica Domnului este reprezentată frontal, ținând în fața pieptului pe pruncul Iisus, care binecuvântează cu mâna dreaptă. În anul 1896, icoana a fost îmbrăcată cu o ferecătură de aur. Aureola Maicii Domnului și cea a pruncului Iisus sunt decorate cu motive florale colorate emailate. În partea de jos a ferecăturii, într-un chenar, se află o inscripție în limba slavonă: „Donația ieromonahului Gheorghe Zografitul, octombrie 1896 (luna) octombrie”.
Până astăzi această icoană este cunoscută ca făcătoare de minuni. Mărturie stau numeroasele „jerfe” așezate la ea.
Icoana Maicii Domnului de la Mahairas Ciprului (Mahairiotissa)
Icoana Intrării în biserică a Maicii Domnului
Realizat deCitește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro