Insula Zakynthos din Grecia – primul loc european unde s‐a întemeiat prima comunitate creștină

Documentar

Insula Zakynthos din Grecia – primul loc european unde s‐a întemeiat prima comunitate creștină

    • sfinți pictați
      Sfânta Maria Magdalena și Sfânta Maria lui Cleopa în barcă în Zakynthos

      Sfânta Maria Magdalena și Sfânta Maria lui Cleopa în barcă în Zakynthos

În intervalul acesta până să repare corabia care a suferit pagube de la furtuna pe mare, Sfânta Maria Magdalena a propovăduit mântuitorul mesaj al Evangheliei locuitorilor care au găzduit‐o, cu mulți ani înainte de călătoriile apostolice ale Sfântului Apostol Pavel în Elada.

În Zakynthos tradiția locală istorisește cum corabia care o ducea pe Sfânta Maria Magdalena în călătoria ei la Roma, împreună cu Maria lui Cleopa, imediat după evenimentele de la Cincizecime, spre plinirea poruncii Domnului să propovăduiască Evanghelia la toate neamurile, trecând pe lângă insula Zakynthos unde se afla calea pe mare spre Italia, din pricina furtunilor pe mare, a ancorat la țărmul Protobromi în NV‐ul insulei.

În intervalul acesta până să repare corabia care a suferit pagube de la furtuna pe mare, Sfânta Maria Magdalena a propovăduit mântuitorul mesaj al Evangheliei locuitorilor care au găzduit‐o, cu mulți ani înainte de călătoriile apostolice ale Sfântului Apostol Pavel în Elada. Astfel, mica insulă Zakynthos este primul loc european unde s‐a întemeiat prima comunitate creștină.

De aceea, locul care le‐a găzduit pe cele două Marii, din recunoștință, l‐au numit Maries. Locuitorii au păstrat vie amintirea venirii Sfintei Maria Magdalena și au construit o biserică în cinstea ei în secolul al XV‐lea. Biserica de astăzi cu plan treflat, cu două cupole, construită în 1844 (sau 1744), potrivit inscripției de pe zid, are un loc rezervat femeilor după modelul vechi. Există acolo o foarte frumoasă icoană veche „Nu Mă atinge” și o altă icoană mare unde sunt zugrăvite cele două femei sfinte, Maria Magdalena și Maria lui Cleopa. Acestora dreptcredincioșii din Zakynthos le‐au afierosit de curând o frumoasă bisericuță, exprimând astfel cinstirea acordată de vechea tradiție față de aceste două ucenițe ale lui Hristos.

Pe 22 iulie 2010, la cererea Preasfințitului Mitropolit al insulei Zakynthos, Hrisostom (acum Dodonis) s‐a cerut de la Sfânta Mănăstire Simonos Petras să se trimită în Zakynthos mâna izvorâtoare de har a Sfintei Maria Magdalena. Astfel, Sfânta Maria Magdalena a vizitat și trupește pentru a doua oară, prin curata ei mână nestricăcioasă și vie, insula Zakynthos ca să binecuvinteze pe poporul ei, de vreme ce este prima uceniță a lui Hristos care a propovăduit în insulă Evanghelia.

(Ieromonahul Theologos Simonopetritul, Sfânta Maria Magdalena - Sfântul odor al Mănăstirii Simonos Petras, Editura Doxologia. 2015, pp. 134-135)