Ce să fac dacă a căzut Sfânta Împărtășanie pe hainele copilului?

Foto: pr. Andrei Atudori

Ce să fac dacă a cazut Sfânta Împărtășanie pe hainele copilului? Am auzit de la un preot ca este bine sa fie arsa aceasta haina.

pr Andrei Atudori a răspuns:
12 Ianuarie 2016

Doamne ajută!

Domnule Ștefan, în această situație, locul în care a căzut Sfânta Împărtășanie de pe haină (haine) trebuie decupat și ars sau spălat la biserică de către preot. Cert este că un preot trebuie să se ocupe de acest lucru.

Iată ce vă recomand: vorbiți cu părintele paroh/ duhovnic/ părintele care a împărtășit copilul, despre această situație și rugați-l să vă ajute să o rezolvați, în sensul de a duce haină la biserică și de se ocupa părintele de acestă problemă. Există posibilitatea ca părintele să spele locul respectiv, procedând conform recomandărilor de la sfârșitul Liturghierului. Decizia cu privire la cum va proceda aparține părintelui.

Personal, cred că cel mai bine ar fi ca locul respectuv să fie spălat de preot.

Până luați legătura cu părintele, puneți cu grijă haina într-un loc ferit, nu atingeți locul respectiv și nu lăsați să se atingă de alte obiecte.

Dumnezeu să vă binecuvinteze!

pr. Andrei

Ramona a răspuns:
12 Ianuarie 2016

Acelasi lucru ni s-a intamplat si noua..Am spălat haina in masina...Am uitat ca e pătată...mai e inca pata acolo.Ce sa fac?

pr Andrei Atudori a răspuns:
1 Februarie 2016

Doamne ajută! Întrebați-vă părintele duhovnic. Vă va spune ce este de făcut.

Doriri de bine!

pr. Andrei

dann a răspuns:
13 Ianuarie 2016

Buna ziua!
Fiti amabil, as dori, daca se poate, sa-mi explicati de ce este necesar acest procedeu - arderea hainelor. Daca acestea nu sunt arse, care sunt urmarile? Va multumesc!

pr Andrei Atudori a răspuns:
1 Februarie 2016

Doamne ajută!

Domnule Dan, vorbim despre arderea sau spălarea acelor părți/fragmente de pe haină/haine. În cartea de cult ce se numește „Liturghier” preotul are niște reglementări precise cu privire la modul în care trebuie să procedeze atunci când părți din Sfântul Trup și/sau Sfântul Sânge ajung pe diferite obiectele/materiale. Atunci când vine vorba de materiale textile procedura prevede, așa cum am spus, arderea și/sau spălarea acelor fragmente în funcție de situație. Deși nu se fac specificații cu privire la hainele persoanelor care se împărtășesc, prin analogie putem concluziona că și în cazul acestora trebuie aplicată aceeași procedură. Cu ce este diferită situația în care picături din Sfântul Sânge cad pe covorul din fața Sfintei Uși față de aceea în care ele cad pe o haină?!

Este adevărat că la prima vedere poate părea ceva puțin ciudat. Însă, trebuie să înțelegem că nu vorbim de simplu vin roșu sau de pete de sos de roșii! Vorbim despre Sfântul Trup și Sfântul Sânge al Domnului! Vorbim despre Hristos! Acolo este Hristos! Real! Dacă cineva conștientizează cu adevărat acest lucru atunci va înțelege că în astfel de situații nu te poți comporta lipsit de cuviința, fără atenție sau ca și cum pata aceea este una oarecare. Ce ar trebui să faci?! Să îl speli în mașina de spălat, în ligheanul de rufe, la chiuveta din bucătărie, să îl cureți cu batista în care îți sufli nasul?! Doamne ferește!

Procedura aceasta, oricât de ciudată ar părea pentru omul de azi, vine dintr-un respect profund față de Sfânta Euharistie și din credința nezdruncinată că în Sfânta Împărtășanie Hristos este prezent în mod real. 

Despre urmări nu pot vorbi pentru că prin definiție ele țin de viitor... Viitorul numai Dumnezeu îl știe.

Vă mulțumesc pentru întrebare!

Doriri de bine!

pr. Andrei

danidaniela a răspuns:
23 Ianuarie 2016

de curiozitate...pot sa va intreb care este explicatia logica? adica intreb si eu ca un copil mic, de ce? de ce nu poate fi pur si simplu spalata?

pr Andrei Atudori a răspuns:
1 Februarie 2016

Doamne ajută!

Daniela nu poate fi pur și simplu spălate pentru că nu este pur și simplu o pată. Sau, mai bine spus, ele pot fi spălate de către preot. În Sfânta Împărtășanie este prezent Hristos, în mod real, Trup și Sânge. Nu te cutremură (în sensul bun) acest lucru?! Dacă l-ai vedea pe Hristos în fața ta ai îndrăzni să îl atingi sau să te porți cu necuviință?! Despre asta este vorba. Despre credința că nu ne împărtășim cu simplu vin și simplă pâine, ci cu Trupul și Sângele lui Hristos. Este sau nu este logic?

Cu gânduri bune,

pr. Andrei

Marian N. a răspuns:
2 Februarie 2016

Doamne ajuta!

De supar pe cineva, sa imi fie cu iertare comentariul adaugat.
In Vechiul Testament - Iesirea - capitolul 12 gasim despre mielul pascal. Daca extrapolam la Sfântul Trup și Scumpul Sânge al Domnului si Mantuitorului nostru, Iisus Hristos (Mielul Lui Dumnezeu), intelegem grija.

Adi a răspuns:
14 Ianuarie 2016

Buna seara ! Am si eu o mare dilema, ce inseamna, in mintea credinciosului, notiunea de "curat si neumblat" ?

pr Andrei Atudori a răspuns:
1 Februarie 2016

Doamne ajută!

Adi, în mod normal ar trebui să însemne orice loc aflat în natură care este curat (fără gunoaie, excremente de tot felul etc.) și pe unde este mai puțin probabil să calce omul. Însă, în cele din urmă, fiecare credincios în parte este responsabil de ceea ce înțelege prin aceste cuvinte.

Doriri de bine!

pr. Andrei

Andrei2 a răspuns:
15 Ianuarie 2016

Buna ziua,

De ce anume trebuiesc arse acele materiale ? Are vre-o insemnatate faptul ca a cazut impartasanie pe haine ?

Va multumesc.

pr Andrei Atudori a răspuns:
1 Februarie 2016

Doamne ajută!

Andrei te rog să vezi răspunsurile la întrebările de mai sus. Sper că îți fie de folos și să te lămurească.

Faptul că Sfânta Împărtășanie a căzut pe o hăinuță nu are nici o însemnătate anume. Este un acident care poate avea loc din diferitre motive și ale cărui urmări trebuie remediate în modul cel mai potrivit.

Toate cele bune!

pr. Andrei

Larisa Elena a răspuns:
19 Ianuarie 2016

Si daca o speli ce are?

pr Andrei Atudori a răspuns:
1 Februarie 2016

Doamne ajută!

Larisa Elena, te rog citești răspunsurile de mai sus. Sper ca ele să îți fie de folos în a înțelege rostul unei astfel de „abordări”.

Bucurii de la Domnul!

pr. Andrei

Alina a răspuns:
6 August 2016

Tare trista sunt,azi ca de obicei am dus copiii la impartasit , si cand a ajuns la cel mic din neatentia preotului copilu avand gura deschisa tare ,a cazut o bucatica de prescura(trupul Domnului) pe servet iar cand m am uitat dupa ea nu am mai vazut-o. Sincer sunt tare suparata pe treaba asta ,nu stiu daca are vreo legatura dar dupa ce am ajuns acasa de la biserica ,a devenit tare agitat copilul si acum spre seara cgiar mi a vomitat si are febra! Oare sa aiba vreo legatura ??? Ce sa fac !??? Doamne ajuta

pr Andrei Atudori a răspuns:
18 August 2016

Doamne ajută!

Alina, nu a avut nici o legătură febra copilului cu situația creată! Agitația a fost din cauza bolii!

Este foarte importata ca la împărtășirea copiilor și preotul și părinții să fie foarte atenți pentru a preîntâmpina astfel de situații neplăcute. 

Dumnezeu să vă binecuvinteze familia!
pr. Andrei

Margareta a răspuns:
30 Noiembrie 2016

Cum sa procedez? Am împărtășit copilul. Nu a dat semne că s-ar simți rău, dar acasă după vreo 6 ore a vomitat.Sunt foarte intriststa dar as vrea sa stiu daca pot face ceva. Există vreun canon sau ceva?Va mulțumesc!

pr Andrei Atudori a răspuns:
16 Ianuarie 2017

Doamne ajută!

Cred că a trecut suficient timp de la împărtășire și până la acel moment așa încât să nu vă mai faceți griji, mai ales că vorbim de un copil. În tot cazul, să îi spuneți părintelui duhovnic despre acestă situație (dacă nu a-ți făcut-o deja).

pr. Andrei

Margareta a răspuns:
17 Ianuarie 2017

Am vorbit deja. Vă mulțumesc pentru răspuns!

Citește alte articole despre: undefined

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons