Izbăvirea lui Leonidas de la un înfricoşător naufragiu - Viața părintelui Haralambie Dionisiatul (4)
La început m-am întristat mult, dar apoi am înţeles că ceea ce se petrecuse nu fusese întâmplător.
În această perioadă, iubita lui soră, Partenia, şi-a luat rămas bun de la ei având vârsta de numai şaisprezece ani şi s-a întors în Pont pentru a se face călugăriță în vestita mănăstire a Maicii Domnului, Teoschepatis.
Leonidas, mânat de dragoste frăţească şi îngrijorat de soarta surorii lui, care locuia în acel ţinut înconjurat de cuceritorii barbari, a hotărât să o viziteze.
Pentru a ajunge pe celălalt țărm trebuia să meargă cu corabia. „Mai mulţi consăteni, spunea Leonidas, ne-am hotărât să călătorim împreună. În ajunul plecării ne-am sfătuit ca a doua zi să plecăm dis-de-dimineață, iar dacă unul dintre noi ar fi întârziat, să fie deşteptat de ceilalţi. Eu, de obicei, mă trezesc cu două-trei ore mai devreme, atunci când mă culc cu grijă. Însă în acea noapte m-a cuprins un somn greu şi nu m-am deşteptat la timp, dar nici nu-mi amintesc să fi bătut cineva la uşă. În cele din urmă m-am deşteptat, dar trecuseră deja aproape două ore şi corabia plecase. La început m-am întristat mult, dar apoi am înţeles că ceea ce se petrecuse nu fusese întâmplător. «Voi merge cu următoarea, mi-am spus.» În timp ce mă îngrijeam să-mi rezerv un loc pentru a doua corabie, am aflat o veste cutremurătoare. Acea corabie pe care o pierdusem se scufundase în mare împreună cu cei o mie cinci sute de oameni care erau în ea."
Atunci Leonidas s-a întristat mult, dar în acelaşi timp a slăvit pe Dumnezeu pentru minunata lui izbăvire.
(Monahul Iosif Dionisiatul, Starețul Haralambie - Dascălul rugăciunii minții, trad. și ed. de Ieroschimonah Ștefan Nuțescu, Editura Evanghelismos, București, 2005, pp. 22-23)
Din seria Viața părintelui Haralambie Dionisiatul, puteți citi și:
Care este rolul mănăstirilor în apărarea credinței ortodoxe?
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro