La fundamentul existenței este un Dumnezeu al iubirii

Cuvinte duhovnicești

La fundamentul existenței este un Dumnezeu al iubirii

    • La fundamentul existenței este un Dumnezeu al iubirii
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Iubirea perfectă: iubirea în trei; din semnul și din puterea acestei iubiri ne botezăm noi. Primim puterea să ne iubim și noi pe noi, așa cum Se iubesc Persoanele Sfintei Treimi. Primim puterea să ne iubim nu numai unul câte unul, ci să-i iubim pe toți oamenii, pentru că fiecare poate deveni un «tu» al nostru. Asta e creștinismul: religia iubirii.

La fundamentul existenței nu este o esență inconștientă, ci este un Dumnezeu al iubirii, un Dumnezeu în trei Persoane, un Tată, un Fiu – și cine iubește mai mult decât un tată, și cine răspunde mai mult iubirii acesteia decât un fiu?

Iubirea aceasta este din veci, și ca iubirea aceasta să fie desăvârșită, Tatăl vrea să mai aibă și pe un al treilea, care să Se bucure împreună cu El de Fiul Său, și Fiul să Îl aibă pe acest al treilea ca să Se bucure împreună cu El de Tatăl Său.

Atunci este iubirea perfectă: iubirea în trei; din semnul și din puterea acestei iubiri ne botezăm noi. Primim puterea să ne iubim și noi pe noi, așa cum Se iubesc Persoanele Sfintei Treimi. Primim puterea să ne iubim nu numai unul câte unul, ci să-i iubim pe toți oamenii, pentru că fiecare poate deveni un «tu» al nostru. Asta e creștinismul: religia iubirii.

(Părintele Dumitru Stăniloae, Duhovnici români în dialog cu tinerii, Editura Bizantină, Bucureşti, 2006, pp. 14-15)