La Mouadamiya, în Siria, un kilogram de orez costă 50 de dolari

Reflecții

La Mouadamiya, în Siria, un kilogram de orez costă 50 de dolari

    • La Mouadamiya, în Siria, un kilogram de orez costă 50 de dolari
      La Mouadamiya, în Siria, un kilogram de orez costă 50 de dolari

      La Mouadamiya, în Siria, un kilogram de orez costă 50 de dolari

Pentru noi, occidentali trăitori într-o lume care aruncă la coș jumătate din alimentele cumpărate cu frenezie de prin marile magazine, veștile despre semeni de-ai noștri care prețuiesc un bob de orez par șocante. Însă, iată că în 2016 încă mai sunt oameni declarați în acte „morți de inaniție”. Adică, pe românește, morți de foame!

Prezentată drept inedită, presa internațională a scos din mânecă o știre bombă – sunt sate în nordul Siriei care raportează zilnic zeci de morți de foame. De parcă situația acesta s-ar fi născut peste noapte și nu ar fi consecința unui război care zdruncină Siria de cel puțin trei ani! Trecând peste acest aspect, în presă s-a relatat despre situaţia critică în care se află cei 40.000 de locuitori ai localităţii Mouadamiya, situată la nord-vest de Damasc. „Situaţia este îngrozitoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Rupert Colville. El a explicat că „numărul victimelor – în creştere – este greu de estimat, dat fiind accesul restricţionat în oraş”. „S-a ajuns să fie mâncate frunzele din copaci, rădăcini şi să se bea apă cu sare, pentru că nu mai există alte alimente”.

Abu Malik, trăitor în localitatea Mouadamiya, a povestit pentru BBC Midle East că familia sa supraviețuiește cu un kilogram de orez pe zi. A spus că transporturile recente de alimente în oraș au făcut ca prețurile pieței negre să scadă cu 90 de procente. „Orezul costă 50 de dolari kilogramul, dar au fost momente în care a costat mult mai mult”. „Proviziile de alimente vor ține maximum o săptămână și, după aceea, totul va reveni la normal”, a spus el.

„Normal” în Mouadamiya înseamnă că oamenii vor muri de foame în mod regulat!

Indiferent de tabăra politică a sfâșietorului război în care se află satele din nordul Siriei, ceea ce este clar e faptul că acești oameni suferă. Suferă de foame, de sete, de lipsa medicamentelor, de indiferența noastră. Căci, pentru noi, drama lor este doar o știre care ne va rula pe ecranul laptopului sau al telefonului. Ca și alt și alte subiecte de presă, după trei zile nu se va mai vorbi despre semenii noștri din Mouadamiya.

Ce să rămână din aceste puține și în grabă scrise rânduri?... Gândul că, în anul 2016, foamea îşi cere drepturile! În lumea lor, am spune, căci în a noastră abia au trecut sărbătorile! În ajun de An Nou, parcările hypermarket-urilor au fost aproape blocate. Cumpărături, cumpărături, cumpărături! Se ştie deja că nu toate câte ne oferă magazinul şi privirea ne sunt şi necesare. Statistic, o treime dintre produsele alimentare sunt aruncate, pur şi simplu, la gunoi. Mai multe studii pe marginea acestui fenomen au demonstrat că fiecare român aruncă anual în jur de 35 de kilograme de alimente, dintre care şapte kilograme sunt produse pe care nici nu le-a scos din ambalaj – în timp ce restul sunt deşeuri alimentare.

Da, ar fi bine să fim mai atenți la cât și cum cumpărăm și, apoi, folosim. Însă, asta nu rezolvă problema de la Mouadamiya Siriei... Acolo este nevoie de o candelă aprinsă și de un genunchi plecat la Dumnezeu, pentru pacea lumii... Și, poate, de un kilogram de orez mai ieftin…