Biserica „Sfânta Parascheva” Kalemegdan – Belgrad, Serbia

Pentru 104 ani moaştele Sfintei Parascheva au poposit în capitala Serbiei – Belgrad, timp în care cinstitele moaşte au fost aşezate în această biserică din cetatea Kelemegdan.

După lupta de la Nicopole din 1396, Bulgaria a devenit parte din Imperiul Otoman şi, doi ani mai târziu, moaștele Sfintei Parascheva au ajuns din Vidin la Belgrad, prin intervenţia țarinei Milița (1335-1405), care le-a cerut de la Sultanul Baiazid. Aceasta a așezat cinstitele moaşte în biserica ridicată de ea în cinstea Sfintei Parascheva în cetatea Kalemegdan. În acest loc au rămas moaştele Sfintei Parascheva pentru mai bine de un veac.

În 1521 sultanul Suleiman Magnificul a cucerit Belgradul şi Biserica Sfintei Parascheva din cetatea Kalemegdan a fost transformată în geamie, iar odoarele furate. Moaștele Sfintei Parascheva împreună cu moaștele țarinei Teofana au fost duse la Constantinopol și așezate în palatul sultanului.

Vechea biserică a Sfintei Parascheva a fost distrusă de către turci și pe vechile temelii, în anul 1937, a fost zidită actuala biserică a Sfintei Parascheva de către patriarhul sârb Varnava.

Adeseori, Patriarhul Pavle urca, pe jos, chiar şi la adânci bătrâneţi, de la Patriarhia Belgradului, pe Kalemegdan, până la Biserica Sfânta Parascheva. Le vorbea tuturor, ca un simplu ghid, despre moaştele Sfintei Petka - cum o numesc slavii pe Sfânta Parascheva.

În apropierea bisericii se găseşte şi Izvorul tămăduitor al Sfintei Parascheva, către care credincioşii belgrădeni s-au îndreptat, cu nădejde sfântă, veacuri de-a rândul. Şi astăzi mulţime de pelerini vin în acest loc.

Vezi şi: (Foto) Biserica Sfintei Parascheva din Kalemegdan, Serbia - locul unde moaștele Sfintei au stat peste 100 de ani

De la același autor

Ultimele din categorie