Mănăstirea Pasărea
Mănăstirea Pasărea este situată în comuna Brăneşti, județul Ilfov, la circa 30 km est de București.
Începuturile Mănăstirii Pasărea datează din 1813, când, sub domnia lui Caragea Vodă, arhimandritul Timotei de la Mănăstirea Cernica construiește o bisericuță de lemn cu hramul Sfântul Nicolae.
După cutremurul din 1838, se ridică o nouă biserică din zid, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, și apoi, între 1846-1847, se construiește biserica mare cu hramul Sfânta Treime, cu sprijinul arhimandritului Calinic și al maicii starețe Domnica.
Lăcașul a fost înfrumusețat de-a lungul timpului, iar pictura bisericii mari a fost realizată în frescă, în stil neobizantin, probabil de către monahi pictori de la Școala Mănăstirii Cernica. În perioada 1967-1975, mănăstirea a fost complet renovată, introducându-se apă curentă și încălzire centrală. Pictura a fost restaurată în 1980 de pictorul Toma Lascoiu, sub îndrumarea Patriarhului Iustin.
De-a lungul timpului, mănăstirea a avut un rol activ social și educațional. Al. I. Cuza a propus înființarea unei școli și a unui spital. În 1882, în urma secularizării, viața de obște a fost înlocuită cu viață de sine. În timpul Primului Război Mondial, aici au fost adăpostite 30 de bătrâne evacuate din București, iar în 1921 a fost înființată o școală pentru fete orfane, unde acestea învățau și meșteșuguri.
În anii 1940, câteva dintre maicile mănăstirii au fost instruite ca asistente medicale, îngrijind răniți de pe fronturile celui de-al Doilea Război Mondial. Dintre acestea se remarcă monahiile Pahomia (Marinescu), Doroteea (Bărbieru) și Veniamina.
În 1956, s-a înființat Seminarul Teologic Monahal, unde s-au format generații de monahii dedicate rugăciunii, muncii și învățământului. Multe dintre ele au devenit cântărețe bisericești, pictori, brodeze sau profesoare la Seminarul Teologic Ortodox „Sfânta Filofteia”, continuând tradiția educației creștine.
Începând cu 2012, mănăstirea a cunoscut un amplu proces de restaurare, în special în biserica mare: pictura a fost curățată, instalațiile înlocuite, pardoseala placată cu marmură, icoanele restaurate, iar catapeteasma și obiectele de cult au fost recondiționate cu măiestrie.
S-au făcut modernizări și la muzeu, care a fost renovat complet și dotat cu sisteme moderne de protecție și iluminare. De asemenea, s-au construit un altar de vară și un pangar în stil maramureșean, s-au reamenajat atelierele și cancelaria, iar gospodăria mănăstirii a fost extinsă și îmbunătățită.
Ansamblul clădirilor cuprinde biserica mare și cea mică, un turn-clopotniță, 67 de chilii locuite de aproximativ 180 de maici și surori, stăreția, atelierele, muzeul, căminul de bătrâne și gospodăria anexă.
Astăzi, maicile din obștea mănăstirii Pasărea duc o viață de rugăciune, ascultare și slujire, desfășurând activități liturgice zilnice și lucrând în atelierele mănăstirii. În căminul de bătrâne sunt îngrijite pensionare cu dăruire și profesionalism. Maicile se implică și în educația elevelor din cadrul seminarului teologic.
Date de contact:
📍Adresă: Com. Brănești, sat. Pasărea, jud. Ilfov
📞Telefon: (+4) 021-352.42.11
🌐Site: http://www.manastireapasarea.ro
📧Email: contact@manastireapasarea.ro
Mănăstirea „Sfânta Maria Magdalena” din Ierusalim
Moaştele (mâna stângă) Sfintei Maria Magdalena de la Mănăstirea Simonos Petras, Athos
Realizat deCitește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro