Mănăstirea Petru Vodă

Locuri de pelerinaj

Mănăstirea Petru Vodă

    • Mănăstirea Petru Vodă
      Mănăstirea Petru Vodă / Foto: Pr. Silviu Cluci

      Mănăstirea Petru Vodă / Foto: Pr. Silviu Cluci

Mănăstirea „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – Petru Vodă, a fost ctitorită în anul 1991 în Poiana Hașca din Munții Stânișoarei de către Arhimandritul Iustin Pârvu, în amintirea celor care au pătimit în închisorile comuniste.

Deşi în această zonă n-a existat niciodată un aşezământ monahal, după revoluţia din 1989 localnicii au dorit şi au solicitat înfiinţarea unei mănăstiri în satul Petru Vodă. În anul 1990, autorităţile locale au pus la dispoziţie un teren în Poiana Hașca, iar Preafericitul Daniel, pe atunci mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a dat binecuvântarea pentru zidirea mănăstirii.

Părintele Iustin Ctitorul

Cel care şi-a asumat înfiinţarea mănăstirii a fost arhimandritul Iustin Pârvu. Născut pe 10 februarie 1918, în satul Poiana Largului, judeţul Neamţ, a îmbrăcat rasa monahală în 1936, la Schitul Durău fiind hirotonisit preot la 22 de ani. A participat împreună cu Divizia 4 „Vânători de Munte” la luptele din Al Doilea Război Mondial, ajungând până la Don. După lăsarea la vatră, urmează cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Roman, absolvindu-l în 1945, an în care a fost arestat şi condamnat politic la 12 ani închisoare, pedeapsa prelungindu-se până în 1964. După ieşirea din închisoare, părintele Iustin a viețuit ca monah la Mănăstirile Secu şi Bistriţa.

Zidirea mănăstirii

În anul 1991 a început construcţia la Mănăstirea Petru Vodă. Deşi a întâmpinat mari greutăţi privind finanţarea şi asigurarea materialelor de construcţie, muncind cu multă trudă împreună cu tânăra obşte, Părintele Iustin a reuşit să ridice în scurt timp biserica şi trei clădiri din lemn pentru stăreţie, chilii, trapeză, bucătărie şi arhondaric.

Biserica cu hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, finalizată în anul 1992, a fost construită din grinzi de lemn, pe fundaţie de beton. Catapeteasma din lemn de stejar a fost sculptată de meşterul Pantelimon Peiu din Târgu-Neamţ. Pictura bisericii a fost realizată în perioada 1994-2000, în tehnica tempera, de către pictorul Mihai Gabor din judeţul Neamţ.

În anul 2013, ca urmare a dorinței testamentare a Părintelui Iustin Pârvu (trecut la Domnul pe 16 iunie 2013), în ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Pantelimon (27 iulie) părintele Hariton Negrea a fost hirotesit stareț al Mănăstirii Petru Vodă de către IPS Mitropolit Teofan.

Date de contact

Adresă: Sat Petru Vodă, comuna Poiana Teiului, judeţul Neamţ, cod 617346

Telefon: (+4) 0727 055 515

E-mail: petruvoda@mmb.ro

Petru Vodă – Mănăstirea ctitorită în amintirea pătimitorilor din închisorile comuniste (galerie FOTO)