Mănăstirea „Sfântul Visarion” – Dousikou din Pyli, Grecia
Mănăstirea Dousikou sau Mănăstirea Sfântul Visarion este aşezată la o altitudine de 650 de metri, pe pantele line ale Muntelui Koziakas, la o distanţă de doar 6,5 kilometri de localitatea Pyli, Porta şi la 18 kilometri sud-vest de Trikala, Grecia. Locul marchează trecătoarea îngustă care leagă Tesalia de Epir, prin Munţii Pindului.
Mănăstirea Sfântului Visarion Dousikou este una dintre puţinele mănăstiri, din afara Sfântului Munte Athos, care păstrează rânduiala avatonului care interzice intrarea femeilor în incinta mănăstirii. În organizarea mănăstirii drept chinovie s-a luat ca exemplu Mănăstirea Marii Meteore, ale cărei rânduieli canonice au fost stabilite de Sfântul Atanasie de la Meteora (†1380).
Istoric
Mănăstirea Dousikou a fost întemeiată în jurul anului 1530, pe vechi fundaţii, de către Sfântul Visarion, Mitropolit de Larisa. Urmând exemplul mănăstirilor athonite, Cuviosul Visarion a construit mănăstirea ca pe o fortăreaţă, împrejmuită cu ziduri înalte de 10 metri. Zidirea puternică a acesteia i-a ajutat mult pe cei din zonă, care s-au adăpostit în ea, în vremea dominaţiei otomane.
În anul 1823, mănăstirea a fost prădată şi avariată de către Soultze Kortja, iar în anul 1943 a fost bombardată de două ori, mai întâi de către italieni, iar mai apoi de către germani. Din mila lui Dumnezeu, zidurile puternice au făcut ca atacul naziştilor să nu afecteze foarte mult ansamblul monahal.
Arhitectură
Biserica cea veche a Mănăstirii Dousikou, închinată Schimbării la Faţă a Mântuitorului (6 august), a fost ridicată de către Sfântul Visarion, cu ajutorul fratelui său, Ignatie. Grav avariată în urma cutremurului de pământ din data de 24 aprilie 1544, biserica mănăstirii a fost reconstruită în întregime în anul 1557, după moartea Sfântului Visarion (†1540), de către Arhiepiscopul Neofit al II-lea de Larisa, cu ajutorul câtorva episcopi.
Biserica este construită pe două niveluri, după arhitectura athonită: trei abside, patru coloane ce susţin bolţile, un dom central şi un naos împărţit în trei spaţii. Deasupra naosului cel mare se află trei paraclise: Paraclisul Tuturor Sfinţilor, Paraclisul Bunei Vestiri şi Paraclisul Sfântului Ioan Botezătorul. Ansamblul iconografic a fost încheiat în data de 8 noiembrie 1557, de către maestrul Giorgi Tzortzis din Constantinopol, format în Şcoala Cretană de iconografie. Catapeteasma Sfântului Altar, sculptată în lemn şi aurită în întregime, datează din anul 1767.
Odoare
Mănăstirea Dousikou păstrează, cu mare bucurie, cinstitul cap al Sfântului Ierarh Visarion. De asemenea, de la Sfântul Visarion se mai păstrează şi actul de întemeiere a mănăstirii, alături de o bucată din cârja sa episcopală.
Aici a fost tuns în monahism în anul 1960 părintele Emilianos, stareţul de mai târziu al Mănăstirii Simonopetra. În ultimii ani, Mănăstirea Dousikou a ajuns să fie locuită de numai 8 călugări.
Date de contact:
Adresă: Πύλη 420 32, Grecia
Telefon: +30 2434 022420
Program: Mănăstirea Sfântul Visarion Dousikou este deschisă pelerinilor zilnic, între orele 08.00-12.00 și 15.30-19.00.
(Foto) Pași de pelerin la Mănăstirea Sfântul Visarion – Dousikou din Pyli, Grecia
Sihăstria Provata – Athos
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro