Mănăstirea Sfântului Efrem cel Nou de la Nea Makri
Unul dintre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj din Grecia de astăzi, Mănăstirea Sfântului Efrem cel Nou, se află în apropierea localităţii Nea Makri de pe Colina Neprihăniţilor din regiunea Atica, la numai 30 de kilometri nord de Atena.
Mănăstirea de la Nea Makri a fost zidită în perioada bizantină, înainte ca peninsula grecească Atica să ajungă sub ocupaţie otomană. Mănăstirea este închinată Maicii Domnului, având hramul Buna Vestire, dar este cunoscută mai degrabă ca Mănăstirea Sfântului Efrem, deoarece în biserica mănăstirii se află sfinte moaşte ale Sfântului Efrem cel Nou, considerat ocrotitorul celor dependenţi de droguri, al celor cuprinşi de depresie şi al celor deznădăjduiţi.
Sfântul Efrem cel Nou
Sfântul Mucenic Efrem cel Nou s-a născut de Ziua Crucii a anului 1384, intrând la o vârstă fragedă în Mănăstirea Maicii Domnului de pe Colina Neprihăniţilor. În luna septembrie 1425, turcii otomani au cotropit mănăstirea, ucigând mulţi monahi, iar pe Efrem l-au luat prizonier. După ce l-au torturat timp de mai multe luni, în data de 5 mai 1426 Sfântul Efrem a murit.
Descoperirea Moaştelor Sfântului Efrem cel Nou
În anul 1945, maica Macaria s-a stabilit pe locul ruinatei Mănăstiri a Maicii Domnului de la Nea Makri, a zidit aici o chilie, începând apoi să cureţe locul şi să scoată la lumina ce a mai rămas în picioare din vechea mănăstire.
În data de 3 ianuarie 1950, prin revelație dumnezeiască, monahia Macaria a descoperit sfintele moaște ale Sfântului Efrem cel Nou. A doua zi, maica Macaria a curăţat sfintele moaşte şi le-a aşezat în altarul bisericii mănăstirii, înaintea lor aprinzând o candelă. În aceeaşi noapte, Sfântul Efrem cel Nou i-a apărut maicii, în vis, spunându-i numele său, cât şi cele despre viaţa lui.
Minunile Sfântului Efrem cel Nou
După descoperirea sfintelor sale moaşte, Sfântul Efrem a făcut nenumărate minuni şi vindecări cu toţi cei care i se adresau cu rugămintea de a primi tămăduire. Astfel, a tămăduit mulţi oameni de cancer, diabet, leucemie, paralizie, epilepsie, boli de ochi, de oase, de cap, de stomac, de articulaţii, boli ale inimii şi creierului, hemoragii, a oferit ajutor în timpul operaţiilor, salvând oamenii pe patul de moarte.
Mărturie a tuturor minunilor şi ajutorului primit de credincioşi prin mijlocirea Sfântului Efrem sunt darurile oferite de cei vindecaţi mănăstirii din Nea Makri, care pot fi văzute în timpul pelerinajelor care au început să devină din ce în ce mai dese.
Canonizarea Sfântului Efrem cel Nou a fost făcută de către Patriarhia Ecumenică în 1998 şi este prăznuit atât în ziua mutării sale la Domnul, pe 5 mai, cât şi în ziua aflării cinstitelor sale moaşte, pe 3 ianuarie.
Mănăstirea, astăzi
Mănăstirea este zidita din piatră, în stil grecesc. În centru se găseşte katholikonul închinat Bunei-Vestiri. Efrem. În partea dreaptă a bisericii se află racla cu moaştele întregi ale Sfântului Efrem, iar în partea stângă se află un paraclis unde o candelă stă de veghe la mormântul Sfântului. De asemenea, într-un mic paraclis din curtea mănăstirii se găseşte o parte din copacul în care a fost martirizat Sfântul Efrem cel Nou.
Date de contact
Adresă: Agiou Efrem, Nea Makri 190 05, Greece
Număr de telefon: +30 2294 091202
Mănăstirea este deschisă zilnic, între orele 08.00-12.00 şi 17.00-19.00.
(Foto) Nea Makri – Mănăstirea Sfântului Efrem cel Nou
(Foto) Mormântul Cuvioasei Macaria - monahia care a descoperit moaștele Sfântului Efrem cel Nou
(Video) Mănăstirea Sfântului Efrem cel Nou – Nea Makri, Grecia
(Video) Cum au fost descoperite moaştele Sfântului Efrem cel Nou
Peștera și mormântul Sfântului Ioan Damaschin de la Mănăstirea „Sfântul Sava cel Sfințit”
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro