Moaștele Sfântului Ioan Maximovici

Locuri de pelerinaj

Moaștele Sfântului Ioan Maximovici

  • Moaștele Sfântului Ioan Maximovici
   Foto: Victor Larie

   Foto: Victor Larie

  • Moaștele Sfântului Ioan Maximovici
   Foto: Victor Larie

   Foto: Victor Larie

  • Moaștele Sfântului Ioan Maximovici
   Foto: Victor Larie

   Foto: Victor Larie

Racla cu moaștele Sfântului Ioan Maximovici este așezată spre închinare în partea dreaptă a Catedralei Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiți” din San Francisco.

Sfântul Ioan Maximovici a trecut la Domnul la 2 iulie 1966, în timpul unui pelerinaj cu icoana Maicii Domnului din Kursk la parohia rusească din oraşul Seattle, şi a fost înmormântat în cripta Catedralei Ortodoxe din San Francisco.

Cripta a fost deschisă pe data de 12 octombrie 1993, în taină, la miezul nopţii; erau de faţă doi arhiepiscopi, un grup de preoţi şi diaconi şi un singur mirean, care în toţi anii de la adormirea episcopului a avut în grijă cripta în care acesta era înmormântat.

Sicriul era aşezat într-un sarcofag mare din ciment. După ce au ridicat mai întâi capacul, cu mare greutate, au descoperit că mantia episcopală a Sfântului Ioan arăta ca nouă, de parcă ar fi fost aşezată acolo cu o zi înainte. De cum a fost deschis sicriul, au văzut că trupul era acoperit de un praf alb, apoi au curăţat osemintele care erau nestricate. La urmă au scos osemintele din sicriu şi le-au aşezat într-o raclă din lemn.

În ianuarie 1994, trupul Sfântului Ioan Maximovici a fost spălat şi îmbrăcat în veşminte noi. După aceasta, sfintele moaşte au fost aşezate în noua raclă, rămasă în paraclis până la canonizare, vreme de 6 luni. După acest răstimp, racla a fost deschisă iarăşi şi s-a făcut o pomenire, iar apoi a fost dusă sus şi aşezată în mijlocul catedralei unde a avut loc slujba trecerii vlădicăi Ioan între sfinţi pe data de 2 iulie 1994.

După slujba de canonizare, racla a fost aşezată în partea dreaptă a catedralei, acolo unde se află și astăzi.

(Foto) Pe urmele Sfântului Ioan Maximovici – Catedrala nouă din San Francisco