Mormântul părintelui Iustin Pârvu
Încă din ziua înmormântării, mormântul părintelui Iustin Pârvu a devenit un adevărat loc de pelerinaj, nenumăraţi credincioşi căutând a lua binecuvântarea mult dorită.
Cuviosul părinte Iustin Pârvu a trecut la cele veşnice în seara zilei de 16 iunie 2013, după o suferinţă de mai multe săptămâni. Mormântul părintelui Iustin se află sub streaşina ctitoriei sale de la Petru Vodă, în partea de miazăzi a bisericii mari a mănăstirii. Încă din ziua înmormântării, mormântul părintelui Iustin Pârvu a devenit un adevărat loc de pelerinaj, nenumăraţi credincioşi căutând a lua binecuvântarea mult dorită.
Cu ocazia împlinirii unui an de la trecerea la Domnul, mormântul părintelui Iustin a fost împodobit cu un frumos baldachin, prin osteneala obştii de maici de la Mănăstirea Paltin – Petru Vodă. Crucea și coloanele sunt făcute din piatră de Vratza, iar acoperișul din draniță. Pe stâlpii din cele patru colțuri au fost inscripționate cu litere aurite cuvintele: unitate, pocăință, ascultare, rugăciune. Mormântul este mereu împodobit cu flori proaspete.
Născut pe 10 februarie 1918, în satul Poiana Largului, judeţul Neamţ, părintele Iustin Pârvu a îmbrăcat rasa monahală în 1936, la Schitul Durău, fiind hirotonisit preot la 22 de ani. A participat împreună cu Divizia 4 „Vânători de Munte” la luptele din Al Doilea Război Mondial, ajungând până la Don. După lăsarea la vatră, urmează cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Roman, absolvindu-l în 1945, an în care a fost arestat şi condamnat politic la 12 ani închisoare, pedeapsa prelungindu-se până în 1964. După ieşirea din închisoare, părintele Iustin a viețuit ca monah la Mănăstirile Secu şi Bistriţa.
În toamna anului 1991 a pus piatra de temelie a Mănăstirii Petru Vodă, iar în anul 1999 a început construirea Mănăstirii Paltin, unde a organizat și o casă pentru copiii săraci. În ziua de 2 noiembrie 2008, părintele Iustin este ridicat la rangul de arhimandrit.
Chilia „Sfântul Mina” – Vigla, Athos
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro