Mănăstirea „Sfântul Gherman” din Platina, California
Aşezată pe un deal înalt din apropierea cătunului Platina, din Ţinutul Shasta – California, Mănăstirea Sfântului Gherman de Alaska a fost locul de nevoinţă al Cuviosului Serafim Rose.
Începuturile mănăstirii sunt legate întemeierea Frăţiei „Sfântul Gherman din Alaska” de către tinerii Gleb Podmoşenski şi Eugene Rose în anul 1963, la San Francisco, cu binecuvântarea Sfântului Ioan Maximovici, pe atunci arhiepiscopul rus al oraşului. Din anul 1965 frăţia a început să editeze revista „The Orthodox Word” – una din primele publicaţii de acest gen din America.
Cinci ani mai târziu, cei doi fraţi duhovniceşti au întemeiat o mănăstire lângă localitatea Platina, în sălbăticia munţilor din nordul Californiei, iar în 1970, Gleb a devenit Stareţul Gherman, iar Eugene – Ieromonahul Serafim. Cei doi au continuat la Platina lucrarea misionară a Frăţiei prin publicarea lucrărilor Părintelui Serafim și a unor traduceri în engleză din scrierile Părinţilor Bisericii.
La 2 septembrie 1982, la numai 48 de ani, Părintele Serafim a trecut la Domnul, iar obştea a cunoscut o perioadă mai tulbure. La mijlocul anilor 1990, după o serie de schimbări de direcţie duhovnicească, mănăstirea a intrat sub omoforul Bisericii Sârbe din America, sub care îşi desfăşoară lucrarea misionară până în ziua de astăzi.
Biserica şi trapeza mănăstirii parcă se strecoară printre desişul copacilor. Interiorul bisericii centrale este foarte simplu şi odihnitor. La subsol se află paraclisul de iarnă, care, datorită dimensiunilor reduse, se încălzeşte foarte uşor în vremea iernii. În incinta mănăstirii se păstrează mai păstrează vechea tipografie, precum și chilia şi mormântul Părintelui Serafim Rose, loc de închinare pentru pelerini din toată lumea.
Obştea alcătuită din 14 nevoitori îl are ca stareţ pe Ieromonahul Damaschin (Christensen), ucenic al Părintelui Serafim Rose. Comunitatea monahală se întreţine în mare parte din traducerea şi publicarea de cărţi duhovniceşti ortodoxe. Călugării duc o viaţă aspră, fără curent electric, fără telefon sau alt mijloc modern de comunicare la distanţă. Chiliile vieţuitorilor se află la limita simplităţii, având un pat de lemn, o masă de scris şi citit, şi un colţ cu icoane.
Încă de la început, visul Frăţiei era să întemeieze o mănăstire în Insula Spruce din Alaska, acolo unde trăise Sfântul Gherman. În cele din urmă, aşezământul a fost ridicat, iar astăzi acolo trăieşte o mică obşte de călugări. Schitul „Sfântul Mihail” este o dependinţă a Mănăstirii din Platina.
În legătură duhovnicească cu Mănăstirea Sfântul Gherman se află şi două aşezăminte monahale de maici: Schitul „Sfânta Xenia” de lângă Platina şi Schitul „Sfântul Nil Sorski” de pe insula Nilus – Alaska.
Date de contact
Adresă: 10 Beegum Gorge Rd, Platina, CA 96076, USA
Telefon: +1 (530) 352-4430
Fax: +1 (530) 352-4432
E-mail: stherman@stherman.com
Site: sainthermanmonastery.org
(Foto) Acasă la Părintele Serafim Rose – Mănăstirea „Sfântul Gherman” de la Platina
(Foto) Tipografia Mănăstirii „Sfântul Gherman” din Platina, California
(Foto) Popas la chilia Părintelui Serafim Rose de la Platina
Mănăstirea Sfântului Pavel Tebeul
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro