„Nu poţi să studiezi cărţile teologice în mod academic”
„În general, intelectualii care nu reuşesc să se apropie de trăirea ortodoxă au reţinerea pentru că nu studiază operele profunde ale Sfinţilor Părinţi ai Bisericii. Dar atenție: nu poţi să studiezi cărţile teologice în mod academic. Aici lucrurile merg în paralel cu trăirea. Astfel descoperi şi tainele, care-s duhovniceşti”, consideră Părintele Zaharia de la Mănăstirea Sihăstria Tarcăului.
Teologii ruşi care au făcut o misiune extraordinară în Occident ‒ Paul Evdokimov, Berdiaev, Florenski, Ioan Maximovici ‒ n-au făcut noi descoperiri, dar au început să pună problemele teologice într-un limbaj actualizat, făcând și nişte conexiuni cu filosofia contemporană, ca să atragă şi sfera intelectuală și să arate că, într-adevăr, teologia ortodoxă este cea mai înaltă filosofie.
În general, intelectualii care nu reuşesc să se apropie de trăirea ortodoxă au reţinerea pentru că nu studiază operele profunde ale Sfinţilor Părinţi ai Bisericii. Dar, atenție: nu poţi să studiezi cărţile teologice în mod academic. Aici lucrurile merg în paralel cu trăirea. Astfel descoperi şi tainele, care-s duhovniceşti. Se spune că Filocalia IX ar fi ABC-ul celor care trăiesc în viaţa de obşte. Aici sunt lucruri pe care le citeşti de două-trei ori, ți se par frumoase, dar nu poți să le pătrunzi, să înțelegi ce se ascunde în spatele lor, lucruri pe care le înţelegi abia după mult timp.
Cine poate fi naș de botez și în ce condiții?
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro