Orașul Știe...
Sibiul se pregătește, de 365 de zile, după Întâlnirea Tinerilor Ortodocși de la Iași, de propria sărbătoare dedicată tinerilor mărturisitori ai Ortodoxiei. Exercițiul de Capitală Europeană, acela al Adunării a 3-a Ecumenice, ori repetabila dulce-povară a Festivalului Internațional de Teatru au făcut din Sibiu un centru de creație permanentă de evenimente culturale ori sociale, a așezat orașul în marja de rigoare a creației lucide a unui habitat de liniște izvodit din hotărârea sa de a găzdui, de a crește un soi de cultură a primirii de aproapele.
Renumele acesta obligă acum Sibiul la rigoarea bucuriei. Din peste 35 de regiuni ale lumii, din toate eparhiile Ortodoxiei românești, inclusiv din valea de suspin a diasporei - atât de rănită în vremea din urmă - vin spre Sibiu tinerii Țării și prietenii lor. Se vor ruga împreună, vor cânta și vor crește împreună în cunoașterea de sine, vor șterge de pe obrazul, des scuipat al Bisericii, zâmbetul trist al rănirii și vor reaprinde nădejdea că sunt o generație vie, care știe încotro este azimutul european al culturii și punctul cardinal al mântuirii. Sibiul intră astfel în linia de lumină a viitorului eshatologic, așezat cu vatra în lumea aceasta și cu suflarea de Duh în Împărăția lui Dumnezeu.
Cum fiecare cetate are Îngerul său, dar de la Dumnezeu, Îngerul Sibiului își va umple zborul de bucuria întâlnirii cu sufletul tinerilor. O generație rănită de negrija noastră și de incompetența celor care mai cred încă în cârpeli în ce privește fericirea. Sunt veniți printre noi să-și redescopere zâmbetul de prietenie, să mai copilărească un pic sub grija Bisericii, înainte ca lumea să le fure bucuria. Sunt convins că Sibiul de suflet, dincolo de cel administrativ care a reacționat impresionant, va ști să primească tinerii aceștia visători și implicați în iubirea lor față de Biserică și Neam. Fără a pierde nimic din spiritul de veghe al culturii libertății și respectării aproapelui, refuzând ideologizarea Ortodoxiei și încrâncenarea, privind cu emoția nădejdii ziua de mâine. Așezându-se cuminți și fermi în mâna lui Dumnezeu. Prietenul lor de nădejde.
Sibiul știe că are oaspeți. Am văzut-o din surâsul de încurajare prin care au înconjurat voluntarii și pe toți cei implicați în Întâlnirea Tinerilor Ortodocși. Am văzut-o în căldura prin care, mereu ca acum, au știut să înconjure și să crească găzduirea marilor evenimente. Trei mii cinci sute de tineri vor fi sibieni pentru patru zile. Întorși acasă, vor regăsi în zâmbetul părinților lor, ai celor din comunitățile lor parohiale, ceva care să ne semene. Dragostea primitoare. Și din ea vor crește maturii unei Românii mai pașnice și mai luminoase în a împlini binele. De dragul celui de-al doilea Centenar...
Sursa: tribuna.ro
Sfântul Andrei, „cel dintâi chemat”, Apostol al Mântuitorului și al Neamului românesc
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro