Pepenii, medicamentul verii

Stil de viaţă

Pepenii, medicamentul verii

Apreciaţi mai ales în plină vară, la vreme de arşiţă, graţie gustului echilibrat, dulce şi efectului răcoritor, pepenii se constituie într-un adevărat depozit de vitamine şi minerale, fiind situaţi la loc de cinste în arsenalul de remedii din farmacia verde.

Literatura de specialitate arată că originile pepenelui verde vin din Africa de Sud şi Africa Centrală, de unde a fost preluat mai târziu, de perşi şi chinezi, culturile extinzându-se apoi, de-a lungul veacurilor, mai ales în ţările cu climă caldă.

Pepenele verde este bogat în zahăr, vitamine şi săruri minerale, fiind un fruct răcoritor şi nutritiv deopotrivă. Specialiştii în fitoterapie recomandă o cură cu pepeni verzi în fiecare vară, aceasta având rolul de a dezintoxica şi curăţa organismul şi de a preveni instalarea unor boli, cum ar fi pietrele la rinichi şi vezică biliară, inflamaţiile şi infecţiile renale, hepatita, obezitatea.

Potrivit prof. Constantin Milică, specialist în fitoterapie, cura de 10 zile cu pepeni în stare proaspătă (1-2 kg zilnic), ca şi cura de fructe timp de 2-3 săptămâni în care una dintre mese să conţină numai pepeni, sunt extrem de eficiente pentru dizolvarea calculilor (pietrelor) de la rinichi sau vezica biliară sau în caz de obezitate. De asemenea, un alt remediu recomandat de prof. Milică este sucul din miez de pepene, extras cu storcătorul sau cu maşina de tocat şi apoi strecurat prin tifon. Se consumă câte un pahar pe zi, cu efecte miraculoase în hepatita cronică. Pulpa crudă a fructului, aplicată pe arsuri uşoare sau pe inflamaţii ale pielii, are efecte de calmare.

Nici seminţele fructului nu sunt de neglijat în terapia naturistă. Două linguri de seminţe decojite şi măcinate fin, amestecate cu puţină miere de albine, consumate în fiecare zi, au efecte deosebite în dizolvarea pietrelor la bolnavii de litiază renală şi biliară.

Un alt soi de pepene, cel galben, originar din Asia Centrală şi din Orientul Apropiat, este la fel de bogat în vitamine şi săruri minerale şi, deci, la fel de recomandat pentru consum. Pepenele galben are un conţinut ridicat de zahăr (13%), vitaminele A, B1, B2, B6 şi mai ales C (40-60 ml / 100 g substanţă proaspătă) şi săruri minerale (potasiu, fosfor, calciu şi fier). „Conţinutul în principii active asigură un ansamblu de proprietăţi terapeutice cu efecte atât interne (laxative, diuretice, depurative, antihemoroidale, aperitive, expectorante, revigorante, răcoritoare), cât şi externe (cicatrizante, antiinflamatoare). Aceste proprietăţi terapeutice pot fi valorificate în tratamentele multor afecţiuni, cum ar fi bronşitele, tusea, tuberculoza pulmonară, anemia, litiaza renală, reumatismul, guta”, explică prof. Constantin Milică.

În plus, miezul pepenelui galben, aplicat sub formă de cataplasmă peste arsurile uşoare şi peste zonele inflamate, are efecte de calmare.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: