Perele nu trebuie să lipsească din dieta bolnavilor de rinichi
În afecţiunile renale, perele au efecte favorabile în eliminarea calculilor renali, în combaterea infecţiilor renale, în eliminarea excesului de acid uric şi în calmarea durerilor de rinichi.
Perele prezintă efecte benefice în multe afecţiuni. La nivelul aparatului digestiv acţionează în combaterea diareei, a arsurilor la stomac, în constipaţie şi colică biliară. În bolile pulmonare intervin în caz de tuberculoză, astm bronşic, calmarea tusei şi alungarea febrei.
De asemenea, calmează sistemul nervos şi acţionează în astenie şi stări de surmenaj.
În afecţiunile renale perele au efecte favorabile în eliminarea calculilor renali, în combaterea infecţiilor renale, în eliminarea excesului de acid uric şi în calmarea durerilor de rinichi.
Alte acţiuni:
- hidratarea organelor interne (datorită conţinutului în potasiu);
- reglarea funcţionării glandei tiroide;
- tratarea reumatismului cronic degenerativ, artritei şi gutei;
- creşterea imunităţii şi a rezistenţei la infecţii;
- prevenirea şi combaterea anemiei, diabetului zaharat şi a colesterolului ridicat.
În tratamentele externe contribuie la întreţinerea catifelării pielii şi în combatera unor afecţiuni dermatologice (acnee).
Fructele proaspete, zemoase şi aromate, de preferat cu coajă, pot fi consumate în cantitate de 0,5 kg pe zi, repartizate la cele trei mese, constituind un desert sănătos şi bun şi o excelentă sursă de vitamine în timpul iernii. Datorită energiei calorice reduse, sunt recomandate în curele de slăbire şi în reglarea digestiei.
Fructele uscate la soare sau în cuptor se conservă bine pentru iarnă şi pot fi consumate sub formă de compot (40-50 g fierte într-un litru de apă). Aceasta este o băutură răcoritoare şi energizantă, cu efecte uşor laxative şi diuretice.
Perele, inclusiv cele pădureţe, pot fi prelucrate sub formă de sucuri, gemuri, marmelade, dulceaţă, lichioruri, oţeturi sau la ornamentarea tartelor. În preparate sărate, se servesc la salate de ţelină, brânzeturi şi nuci.
Decoctul din pere (50 g la un litru de apă) se fierbe două minute, se infuzează 20 de minute şi se beau 2-4 căni pe zi de către persoanele care suferă de litiază renală, infecţii urinare sau adenom de prostată. Extern, se foloseşte sub formă de comprese şi spălături pe ulceraţii şi răni.
Infuzia din amestec de fructe (pere, mere, cătină, măceşe, păducel, coarne) se consumă ca băutură răcoritoare, aromată şi cu gust acrişor.
Extern, se folosesc felii de pere aplicate pe obraz pentru vindecarea acneei şi întreţinerea tenului.
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro