Peștera Sfântului Grigorie Palama de la Pieria, Grecia

În afara Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Pieria, în partea de vestică, nu departe de cascadă, se află peștera binecuvântată în care s-a nevoit Sfântul Grigorie Palama.

În secolul al XIV-lea, marele luminător al Bisericii, Sfântul Grigorie Palama, a venit de la Tesalonic la Veria. Aici a găsit asceți care trăiau în peșteri, cu multă asceză, nevoință și post.

Însuși Sfântul Grigorie s-a stabilit, timp de cinci sau chiar zece ani, într-una dintre aceste peșteri, în timp ce în peșterile din vecinătate s-au stabilit ceilalți ucenici ai lui. Printre ucenicii lui se numărau și cei doi frați de trup ai săi mai mici, Macarie și Teodosie. Cuviosul Teodosie a adormit întru Domnul și a fost înmormântat aici, lăsând Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” drept scump odor sfintele sale moaște.

An de an, la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Pieria, pomenirea Sfântului Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, împreună cu întreaga lui sfântă familie se face cu mai mare strălucire în a doua Duminică a Postului Mare, dar și la 14 noiembrie.

(Foto) Paşi de pelerin la Peștera Sfântului Grigorie Palama – Pieria, Grecia

De la același autor

Ultimele din categorie