Postul pune în ordine viața noastră

Cuvinte duhovnicești

Postul pune în ordine viața noastră

    • fasole verde
      Postul pune în ordine viața noastră

      Postul pune în ordine viața noastră

Dacă există rânduială în casa noastră, trebuie să existe rânduială și în viața noastră, în sufletul nostru. Această rânduială o începem prin post.

Neorânduiala strică. Adevărata gospodină are rânduială în casă. Indiferent cât e de simplă casa, cât e de săracă gospodăria aceea, există o rânduială. Rânduiala aceasta este foarte importantă în viața noastră. Și dacă există rânduială în casa noastră, trebuie să existe rânduială și în viața noastră, rânduială în sufletul nostru.

Această rânduială o începem prin post. O continuăm, o însoțim cu rugăciunea, cu metaniile, bineînțeles cu iertarea și cu lucrarea faptelor bune. Orice rânduială are explicație... Sfânta Liturghie pe care o săvârșim și la care participăm are rânduiala ei. De aceea și preotul este dator să nu omită ceva din Sfânta Liturghie.

Rânduielile pe care noi le avem sunt pentru binele nostru. Nu sunt poveri asupra noastră, ci sunt pentru binele nostru. De aceea spunem că un om care se află în canon este un om care, fiind în rânduială și îl prinde moartea așa, moștenește Raiul. Nu putem intra în Post fără rânduială și prima rânduială a postului este rânduiala.

(Preotul Nicolae Tănase, Să nu-L răstignim iarăși pe Hristos, Editura Agaton, Făgăraș, 2011, p. 118)