Pot să citesc horoscopul sau este păcat?

Întreabă preotul

Pot să citesc horoscopul sau este păcat?

    • Pot să citesc horoscopul sau este păcat?
      Foto: pixabay.com

      Foto: pixabay.com

lira
întreabă:

Bună ziua, părinte! Din amuzament/ divertisment/ curiozitate citesc horoscopul, iar în această perioadă mi-a „ieșit” să amân până în toamnă vânzarea unei case. Eu vreau să vând casa și apoi să cumpăr o altă casă, unde să am vecini buni sși liniște. Ce să fac? Dacă vine un cumpărător serios să-l amân până în toamnă? Vaă rog, spuneți-mi ce rugăciuni și acatiste să citesc pentru liniștea mea sufletească (sunt îngrijorată din cauza horoscopului) și pentru vânzarea și cumpărarea celeilalte case cu bine.

pr Andrei Atudori a răspuns:
18 Iulie 2017

Doamne ajută!

Vedeți cum, din „amuzament/ divertisment/ curiozitate”, horoscopul a reușit să vă tulbure sufletul, mintea și viața?! Chiar și numai din asta vă puteți da seama că a-l citi și mai ales a-l lua în seamă este o pierdere de vreme și nu doar atât: este o insultă adusă lui Dumnezeu și purtării Sale de grijă.

Aș vrea să subliniez de la început un aspect foarte important: a crede în horoscop/ zodii este incompatibil cu a te numi creștin. Repet! Nu te poți numi cu adevărat creștin dacă ai credința/ impresia că viața ta este călăuzită în vreun fel de zodii/ horoscop. Punct!

Din păcate există foarte mulți creștini (unii dintre ei care ar putea fi numiți cu genericul „buni creștini”) care pun mare preț pe horoscop și care nu înțeleg absurdul ideii de a spune că ei cred și în Dumnezeu, dar și în cele spuse de horoscop.

Este o discuție amplă și nu este aici locul pentru a o aborda din toate punctele de vedere. Cert este faptul că cel care crede în horoscop are nevoie să discute foarte serios cu duhovnicul despre acest lucru.

Revenind la situația dumneavoastră, sigur nu aveți impresia că stelelor le „pasă” de momentul în care vă vindeți sau nu casa... Nu sunt în postura de a vă spune dacă să vindeți acum sau mai târziu. Aceasta este o decizie care trebuie să vă aparțină în totalitate. Dacă simțiți mult nevoia de a vă consulta cu cineva, atunci cel mai bine ar fi să vorbiți cu duhovnicul dumneavoastră. Oricum, decizia nu ar trebui să fie influențată de horoscop, ci de chestiuni practice și cu adevărat importante.

În ceea ce privește rugăciunile pe care să le rostiți, nu cred că e foarte important ce anume citiți, cât este de important să vă rugați cu adevărat și cât mai mult cu putință. Duhovnicul vă poate sfătui cu privire la o anume rânduială de rugăciune. În tot cazul, cred că v-ar folosi dacă ați citi Paraclisul Maicii Domnului sau oricare dintre acatistele închinate ei.

Vă las în continuare link-urile de la câteva articole de pe doxologia.ro cu privire la horoscop și zodii din perspectiva ortodoxă. Vă rog să le citiți pe toate cu mare atenție, ca să vă faceți o imagine cât mai corectă. În rest, nu vă rămâne decât să renunțați la acest obicei și să nu mai citiți horoscopul nici pentru amuzament, nici pentru divertisment, nici din curiozitate și să vă începeți ziua cu rugăciuni aduse lui Dumnezeu. Sunt convins că nu veți simți lipsa horoscopului și că veți avea zile mai liniștite.

Iată articolele de care vă spuneam:

https://doxologia.ro/puncte-de-vedere/horoscopul-zilei

https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/e-bine-sa-ne-luam-dupa-ce-spune-horoscopul

https://doxologia.ro/cuvant-de-folos/eu-sunt-zodia-x-tu-ce-zodie-esti-cu-totii-am-trecut-prin-astea

https://doxologia.ro/cuvant-de-folos/nimic-altceva-nu-ne-poate-indeparta-atat-de-mult-de-credinta-domnul-iisus

https://doxologia.ro/cuvant-de-folos/de-ce-te-mai-numesti-crestin-ortodox-daca-tu-crezi-horoscop

https://doxologia.ro/cuvant-de-folos/depinde-fericirea-noastra-de-miscarea-stelelor

https://doxologia.ro/cuvant-de-folos/cuvant-impotriva-horoscopului

AUDIO:

https://doxologia.ro/audio/parinti-duhovnicesti/maica-siluana-vlad-sa-nu-ne-lasam-influntati-de-horoscop

https://doxologia.ro/audio/parinti-duhovnicesti/maica-siluana-vlad-increderea-neincrederea-horoscop

Dumnezeu să vă lumineze ca să luați deciziile cele mai bune!

pr. Andrei

Oana a răspuns:
25 August 2017

Lira, nu amana vanzarea deoarece este greu de crezut ca pretul pe piata imobiliara mai poate creste.
In 2018 se preconizeaza o criza financiara, ceeace va duce la scaderea pretului imobilelor si a terenurilor si tu nu vrei asta deoarece tu vinzi.
Horoscoapele sunt inventate ca sa influenteze pe oameni. Cele din presa eu cred ca dau si sfaturi ca sa influenteze anumite interese economice. Cand am citit comentariul tau aceasta suspiciune mi-a fost confirmata mai ales ca toata presa financiara e speriata de aceasta posibila criza.
Chiar daca la un moment dat vei vedea ca ai fi putut obtine profit mai bun si te va stresa asta, roaga-te lui Iisus Hristos rugaciunea inimii ca sa nu te mai macine interesele materiale si sa te bucuri de ce ai si vei vedea, ca te ajuta. Cel rau ne chinuie cu regrete mai ales atunci pe noi ne macina diverse interese materiale. Important e sa mergem inainte spre Dumnezeu.

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: