Prof. Constantin Cucoș: „Voi merge la referendum și voi răspunde «DA!»”

Dincolo de acest „zgomot” informațional, dincolo de argumente pro sau contra, dincolo de interogații sau problematizări de toate felurile – pertinente sau nu, dincolo de inabilități sau exagerări manifestate recent în spațiul public, mă voi folosi de libertatea de a-mi exprima opțiunea valorică mergând la urne.

Cum nu am lipsit niciodată de la vot, după 1990, și de această dată voi merge la referendumul de la sfârșitul săptămânii. Dincolo de acest „zgomot” informațional, dincolo de argumente pro sau contra, dincolo de interogații sau problematizări de toate felurile – pertinente sau nu, dincolo de inabilități sau exagerări manifestate recent în spațiul public, mă voi folosi de libertatea de a-mi exprima opțiunea valorică mergând la urne. Iar dacă vreun partid sau grup interesat exploatează ceea ce se întâmplă, este și din cauza inactivismului unor semeni care nu au ieșit la vot data trecută sau în alte dăți. Voi merge la vot și pe mai departe, chiar dacă voi fi întrebat, de pildă, asupra corupției sau sărăciei, dacă albul e alb sau negrul e negru, cerul e albastru sau roșu, eu sunt eu sau altcineva...

Nu voi vota împotriva nimănui, ci pentru valorile la care țin. Cât privește biserica creștin-ortodoxă, romano-catolică și alte culte, să nu le mai încriminăm atât: este în propriul și chemarea lor harică să facă pledoarie pentru valorile specifice, pentru firescul și naturalitatea căsătoriei, familiei, lumii. Trebuie să le îngăduim o atitudine și chiar o politică valorică, dreptul de amenda sau contrazice adecvat idei, evoluții sau norme care nu concordă cu vocația lor.

Poziționarea axiologică completă presupune și o prelungire publică: nu e suficient să apreciez/aleg ceva individual, pe ascuns, ci să am și libertatea de a afirma deschis ceea ce apreciez/aleg fără frică, fără niciun oprobriu, denigrare sau punere la zid.

Respect opțiunile celorlalți, dar vă rog să mi-o acceptați și pe a mea!

Sursa: facebook.com/cucos.constantin

De la același autor

Ultimele din categorie