Putem face faţă stărilor de îngrijorare?

Reflecții

Putem face faţă stărilor de îngrijorare?

    • Putem face faţă stărilor de îngrijorare?
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Cultivă o stare de recunoştinţă. Dacă nu eşti mulţumit de viaţa ta aşa cum e acum, eşti mai predispus la îngrijorare. Roagă-L pe Dumnezeu să te înveţe să fii recunoscător, indiferent de evenimentele vieţii. Ai în minte mereu faptul că Dumnezeu e întotdeauna cu tine, pune-ţi nădejdea în bunătatea Lui şi ai încredere că El te va ajuta să împlineşti orice faptă bună, oricare ar fi situaţiile prin care treci.

A trăi într-o lume decăzută este o premisă pentru o viaţă plină de griji. Şi totuşi, o viaţă pe care o trăim în relaţie cu Dumnezeu ne poate „scăpa” de ele. Indiferent de ce ni s-ar întâmpla, nu vom mai avea de ce să ne facem griji, dacă alegem să ne bazăm pe Mântuitorul Iisus Hristos în gestionarea evenimentelor.

Aşa încât, dacă până acum ai avut o viaţă plină de griji, poate că e momentul să renunţi la ele şi să primeşti pacea pe care ne-o dă Mântuitorul. În Sfânta Evanghelie după Matei, la capitoul 6 găsim celebrele versete: „De aceea zic vouă: Nu vă îngrijiţi pentru sufletul vostru ce veţi mânca, nici pentru trupul vostru cu ce vă veţi îmbrăca… Şi cine dintre voi, îngrijindu-se, poate să adauge staturii sale un cot? Iar de îmbrăcăminte de ce vă îngrijiţi? Luaţi seama la crinii câmpului cum cresc: nu se ostenesc, nici nu torc. Nu vă îngrijiţi de ziua de mâine, căci ziua de mâine se va îngriji de ale sale. Ajunge zilei răutatea ei”.

Iată câteva sugestii pentru zilele noastre, pornind de la unele idei din cartea Lindei Mintle, „Letting Go of Worry: Finding Godâs Plan for Peace and Contentment”, apărută la Harvest House Publishers în 2011. Linda Mintle este specializată în terapia familiei şi a cuplului, autoare a numeroase cărţi.

Grijile sunt complet inutile

În primul rând, e nevoie să recunoaşti cât de puţin îţi ajută grijile. Grijile n-au puterea de a preveni răul să se întâmple. Pe de altă parte, lucrurile rele de care ţi-e teamă s-ar putea să nu se întâmple niciodată, în vreme ce multe lucruri bune se pot întâmpla. Cu alte cuvinte, grijile sunt complet inutile. În al doilea rând, observă cât rău îţi fac acestea. Grijile îţi slăbesc sănătatea fizică (cresc tensiunea arterială, cauzează insomnie, slăbesc sistemul imunitar), mentală (poluând-o cu tot felul de gânduri negative) şi duhovnicească (încurajând mai degrabă fuga de Dumnezeu decât încrederea în El). De asemenea, sunt pierdere de timp şi energie, care ar putea fi direcţionate spre activităţi creative.

Apoi, fă distincţie între griji şi preocupare şi identifică situaţiile care te îngrijorează. În vreme ce a fi preocupat de ceva este sănătos şi te motivează să acţionezi pentru a rezolva problema respectivă ori să planifici o cale de gestionare, grijile te ţin blocat în situaţie şi te distrag de la a găsi soluţii pentru ea. Odată identificate aceste situaţii care-ţi provoacă griji, poţi începe să le previi.

Fă o alegere crucială. Indiferent cât de mult ai încerca, nu poţi opri lucrurile rele să se întâmple, deoarece trăieşti într-o lume căzută. Totuşi, ai posibilitatea de a alege cum să răspunzi la ceea ce se întâmplă. Poţi alege să te opreşti din a croşeta gânduri care mai de care mai îngrijorătoare şi să începi să te rogi cu privire la aceste gânduri, rugându-L pe Dumnezeu să lucreze cum ştie situaţia pentru care eşti îngrijorat. Alege să te rogi în loc să-ţi faci griji.

A înăbuşi îngrijorarea nu e o soluţie

Ai încredere în Dumnezeu că Se va ocupa de lucrurile de care eşti îngrijorat. De vreme ce Dumnezeu tot vrea ce e mai bun pentru tine, este întotdeauna cu tine şi are puterea de a face orice, Îi poţi încredinţa orice situaţie îngrijorătoare, rugându-L să scoată din ea ce e mai bun. Când faci eforturi să ai încredere în Dumnezeu referitor la lucruri care te îngrijorează, cere-I, de asemenea, să-ţi arate şi ce răni nevindecate ori păcate pe care le ai te împiedică să ai nădejde. Spovedeşte-le şi cere-I să-ţi dea nădejdea şi vindecarea de care ai nevoie.

Mai degrabă schimbă-ţi gândurile de îngrijorare decât să le înăbuşi. Cu cât mai mult încerci să nu te gândeşti la ceva ce te îngrijorează, cu atât mai preocupată va deveni mintea ta cu acele gânduri, ceea ce te va face să te opreşti şi mai mult asupra lor. Roagă-te ca Duhul Sfânt să-ţi înnoiască mintea şi să te ajute să înlocuieşti fiecare gând (fals) de îngrijorare cu un gând (adevărat) din psalmi, rugăciuni ori de la Sfinţii Părinţi.

Dezvoltă-ţi obişnuinţe sănătoase şi priveşte dincolo de circumstanţe, către Dumnezeu. Când te concentrezi prea mult pe circumstanţe, este uşor pentru mintea ta să sfârşească în îngrijorare. Dar dacă te centrezi pe Dumnezeu - care poate stăpâni acele circumstanţe - vei cunoaşte mai mult despre puterea şi dragostea Lui infinite, ceea ce te va ajuta să te convingi că este rezonabil să nu te mai îngrijorezi şi să începi să-ţi pui nădejdea în El.

Roagă-te pentru a reduce gradul de anxietate. Cercetările de laborator au arătat demult că rugăciunea şi meditaţia pot reduce stresul şi anxietatea care te duc la îngrijorare. Roagă-te cu regularitate şi citeşte Biblia şi Sfinţii Părinţi, pentru a-i asigura minţii „subiecte“ de gândire.

Dacă nu eşti mulţumit de viaţa ta, eşti mai predispus la îngrijorare

Trăieşte în prezent. Grijile te orientează spre viitor, anticipând evenimente negative care ar putea să nu se întâmple niciodată. Hotărăşte-te să trăieşti în prezent, fiecare zi la rândul ei, aşa cum spune chiar Mântuitorul, având încredere că tot El e Cel care te va ajuta să te descurci cu toate situaţiile care-ţi vor ieşi în cale.

Cultivă o stare de recunoştinţă. Dacă nu eşti mulţumit de viaţa ta aşa cum e acum, eşti mai predispus la îngrijorare. Roagă-L pe Dumnezeu să te înveţe să fii recunoscător, indiferent de evenimentele vieţii. Ai în minte mereu faptul că Dumnezeu e întotdeauna cu tine, pune-ţi nădejdea în bunătatea Lui şi ai încredere că El te va ajuta să împlineşti orice faptă bună, oricare ar fi situaţiile prin care treci. Fă-ţi un obicei din a observa „mărunţişurile” prin care Dumnezeu îţi binecuvintează fiecare zi, mulţumind pentru ele. Şi, mai ales, nu uita, de participarea la Sfânta Liturghie, unde Sfânta Împărtăşanie e mulţumirea la care suntem aşteptaţi cu toţii.