Remedii naturale pentru răceală și guturai

Stil de viaţă

Remedii naturale pentru răceală și guturai

Se urmăreşte scăderea febrei, provocarea transpiraţiei, calmarea tusei şi decongestionarea căilor nazale.

Pentru aceste obiective, remediile naturiste sunt larg indicate, întrucât sunt foarte eficiente şi nu au efecte secundare.

Cu amestecuri de plante se prepară:

- infuzie din flori de lumânărică (20 g), frunze de podbal (20 g) şi rădăcini de nalbă-mare (10 g) la 500 ml apă clocotită; după o infuzare de 10 minute se bea câte un ceai fierbinte de 2-3 ori pe zi;
- infuzie din flori de soc (30 g), herba de sovârv (30 g), rădăcini de cerenţel (20 g), cimbrişor (10 g), scorţişoară (10 g); se beau zilnic 2-3 ceaiuri calde îndulcite cu miere;
- decoct din flori de soc, flori de tei, conuri de hamei, scoarţă de salcie şi rădăcini de valeriană (în părţi egale); se ia o lingură amestec la 250 ml apă, se fierbe 5 minute, se infuzează 10 minute şi se beau ceaiuri calde, îndulcite cu miere, mai ales seara, la culcare, cu efecte de relaxare profundă şi somn reconfortant.

O reţetă cu efecte de vindecare rapidă constă dintr-un decoct cu amestec din fructe de coriandru şi fenicul (câte 20 g), flori de muşeţel (15 g), herba de sovârv (15 g), flori de tei (10 g), scorţişoară (10 g), cuişoare (5 g) şi piper negru (5 g); se ia o lingură amestec la 250 ml apă, se fierbe uşor 5 minute şi se beau zilnic 2 ceaiuri cu lămâie şi miere.

Siropul împotriva răcelii se prepară din 6 cepe mari, coaja de la 6 nuci şi câte 6 linguriţe flori de tei, flori de muşeţel şi frunze de pătlagină; se fierb 15 minute într-un litru de apă, se infuzează acoperit 15 minute, se adaugă 100 g miere şi se consumă câte 4-5 linguri pe zi.

Alt sirop se prepară dintr-o lămâie sau portocală, care se fierbe în puţină apă timp de 5 minute la foc mic; se stoarce într-un pahar, se amestecă cu puţină miere şi se iau câte 4-5 linguri pe zi.

La răceli uşoare cu tuse frecventă se bea siropul Plantusin, preparat din muguri de pin, flori de tei, frunze de patlagină şi herba de scai vânăt şi cimbrişor.

(Viață sănătoasă și tinerețe prelungită prin medicină naturistă, vol. 1)

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: