Cercetătorii spanioli au descoperit un biomarker care indică șansele de supraviețuire în cazul cancerului renal

Cercetătorii spanioli au identificat un biomarker prezent în cancerul renal cu celule clare - unul dintre cele mai frecvente și agresive - care indică șansele pacienților de supraviețuire, informează agenția de presă EFE.

Studiul s-a desfășurat în cadrul Institutului de Cercetare Vall d'Hebron (VHIR) din Barcelona pe un eșantion de 98 de pacienți, pe o durată de 5 ani. Descoperirea biomarkerului, denumit "pSTAT-3 Ser727", va aduce schimbări în privința tratamentului, spun cercetătorii.

"Tumoarea aparent cea mai benignă poate atinge nivelul de gravitate al celor mai invazive dacă nivelurile biomarkerului sunt ridicate", a explicat medicul Anna Meseguer.

Pornind de la prezența biomarkerului într-o mostră tumorală, cercetătorii au constatat că "tumori aparent similare se pot comporta foarte diferit și pot determina supraviețuirea pacienților, care poate oscila între 17 și peste 70 de luni", a mai spus Anna Meseguer.

Odată cu descoperirea biomarkerului "pSTAT-3 Ser727", cercetătorii doresc să-l utilizeze în practica clinică, pentru stabilirea unui "tratament mai exact în funcție de nivelurile markerului", a spus medicul Enric Trilla, urolog în cadrul spitalului Hospital Vall d'Hebron.

Specialiștii au precizat că utilizând acest nou marker s-ar putea evita, de exemplu, nefrectomia în cazul pacienților cu tumori mici, cu diametrul sub 4 centimetri, dacă pronosticul este bun, întrucât, în funcție de condițiile pacientului (vârsta înaintată, problemele cardiovasculare și diabetul) extirparea tumorii presupune un risc mai mare decât posibilitate de metastază sau creștere a tumorii.

În prezent, nu există examene imagistice care să permită diagnosticarea precoce a bolii, sau alti markeri pentru a-i ajuta la prognozarea evoluției bolii, și, totodată, pentru a-i ajuta să recomande cel mai bun curs de tratament pacientului, nefrectomia fiind cea mai frecventă variantă de tratament.

Cancerul renal cu celule clare este cea mai agresivă și frecventă formă de cancer renal, care se caracterizează prin lipsă de simptome sau anomalii biochimice pentru detectarea lui.

De la același autor

Ultimele din categorie