Șapte lucruri de care să ții cont atunci când înveți copilul să se roage
Nu uita că nu este suficient să îl determini să spună rugăciuni cu gura, ci este nevoie să îi deschizi și sufletul spre rugăciune. Cea mai bună metodă de a imprima în sufletul copilului sensul cuvintelor rugăciunii este de a te ruga împreună cu el, punând în această rugăciune toată puterea și evlavia. Rugăciunea părinților rămâne în sufletul copilului și îl va ghida toată viața.
Rugăciunea este convorbirea noastră cu Dumnezeu și cel mai bun mod de a ne apropia de El. Este prima și cea mai mare îndatorire a vieții noastre de creștini. Așa încât, este foarte important să-i învățăm pe copii să se roage.
Iată aspectele de care ar trebui să ții cont când faci acest lucru:
- Nu poți învăța copilul să se roage dacă nici tu nu știi să te rogi și nu faci acest lucru constant. Așa că, înainte de toate, învață să te rogi! Și roagă-L pe Dumnezeu să te ajute să îl înveți și pe copil. Părintele Gleb Kaleda spune: „Mirenii să nu uite că în lipsa unei rugăciuni comune în familie nu poate exista și biserica din casă. Soților! Organizați aceste momente, în funcție de împrejurările care apar în familia voastră. Învățați-vă să vă rugați și învățați-i și pe copiii voștri”.
- Fiecărei vârste îi corespund anumite rugăciuni. Începe cu rugăciuni scurte și ușoare, pe care copilul să le poată rosti singur. Pe măsură ce crește, mai adaugi câte o rugăciune potrivită vârstei lui. Părintele Maxim Kozlov recomandă: „Este mai înţelept ca, gândindu-se bine, rugându-se şi sfătuindu-se cu cineva mai înţelept, părinţii să compună pentru copii o rugăciune scurtă sau o pravilă mică, compusă din rugăciuni scurte şi lipsite de complexitate. Fie ca aceasta să fie prima lor pravilă de rugăciune, după care, încetul cu încetul, odată cu înaintarea în vârstă, să se adauge câte o nouă rugăciune”.
- Este foarte important să îi explici copilului cuvintele rugăciunii, pentru a înțelege ce Îi cere lui Dumnezeu. Dacă pentru adulți este important să înțeleagă cuvintele rugăciunii, pentru a se putea ruga conștient, cu atât mai mult pentru un copil! Înainte de a începe rugăciunea, stai de vorbă cu copilul despre importanța acestui moment, explică-i de ce ne rugăm și ce înseamnă fiecare rugăciune pe care o va rosti.
- Nu împovăra copilul cu rugăciuni prea multe sau prea complexe. „Multe familii încearcă astăzi să impună rugăciunea lungă şi deasă copiilor lor dar, din păcate, se întâmplă ca aceştia să o urască mai târziu”, atenționează Părintele Maxim Kozlov.
- Rugăciunea comună este mai puternică, după cum spune și Mântuitorul: „Că unde sunt doi sau trei adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor” (Matei 18, 20). Explică-i de ce este important să se roage împreună cu ceilalți membri ai familiei, dar și la biserică, împreună cu comunitatea din care face parte.
- Învăță-l să se roage și cu propriile cuvinte, nu doar din cărți. Să Îi spună Domnului cu sinceritate ceea ce gândește și să ceară îndrumare și ajutor în tot ceea ce are de făcut: când merge la școală, când are un examen, când întâlnește o situație dificilă sau ori de câte ori simte nevoia. Dar întotdeauna să facă acest lucru din toată inima și cu conștiința că nu poate duce nimic la bun sfârșit fără ajutorul lui Dumnezeu.
- Să mulțumească de fiecare dată pentru tot ceea ce îi dă Dumnezeu, în bunătatea Lui. „Rugați-vă neîncetat. Dați mulțumire pentru toate, căci aceasta este voia lui Dumnezeu, întru Hristos Iisus pentru voi” (I Tesaloniceni 5, 17-18). Să înțeleagă că Dumnezeu nu împlinește toate cererile când și cum vrem noi, ci după cum ne este de folos. Irineu, Episcop de Ekaterinburg și Irbit, ne lămurește: „Chiar dacă nouă ni se pare că avem nevoie de ceea ce cerem prin rugăciune, Tatăl nostru ceresc vede că nu ne este de trebuință și nu primim ce am cerut”.
Nu uita că nu este suficient să îl determini să spună rugăciuni cu gura, ci este nevoie să îi deschizi și sufletul spre rugăciune. Cea mai bună metodă de a imprima în sufletul copilului sensul cuvintelor rugăciunii este de a te ruga împreună cu el, punând în această rugăciune toată puterea și evlavia. Rugăciunea părinților rămâne în sufletul copilului și îl va ghida toată viața.
Să încurajăm copiii să acorde mai multă importanță lecturii și învățării
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro