Saramură de pește
Saramura de pește este una dintre cele mai vechi rețete tradiționale românești, nu doar de pe la malurile Dunării, ci cam de pe pe oriunde este o baltă în care se poate pescui, rețetă pentru care nu vă trebuiesc multe ingrediente, fiind și foarte ușor de preparat.
Pentru a prepara această rețetă, aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 kg de pește proaspăt, de apă dulce (crap, caras, biban, șalău)
- 3 roșii de grădină
- 2 ardei iuți roșii
- 1 ardei iute verde
- 50 ml oțet
- 2 linguri cu ulei
- o legătură mare cu pătrunjel și mărar (mai puteți adăuga leuștean și țelină verde)
- 1-2 ardei gras roșu cărnos sau kapia mai mari
- o căpățână de usturoi pisat
- sare și piper.
Peștele se eviscerează și se înlătură măruntaiele, dar nu se curăță de solzi. Se spală bine și se tapotează cu un șervet de hârtie, după care se pune la fript pe un grătar bine încins sau pe o tablă pe care ați presărat sare grunjoasă, într-o cantitate generoasă.
Se prăjește pe ambele părți până când este gata, după care se curăță rapid cu un cuțit arsura, implicit solzii și se pune într-o oală cu apă fierbinte. Apa trebuie să acopere peștele.
Pe același grătar, se pun la copt roșiile, ardeiul gras și doi din ardeii iuți.
Când sunt gata, roșiile se curăță de coajă și se pasează cu o furculiță într-un bol încăpător.
Ardeii se curăță de coajă, se toacă mărunt și se pun peste roșii. Ardeiul gras se curăță și de semințe, ardeii iuți nu.
Adăugați oțetul, celălalt ardei tocat mărunt cu tot cu semințe, un praf de sare și piper, verdeața tocată mărunt și uleiul.
Adăugați legumele și verdeața peste pește, mai adăugați sare, dacă trebuie, și acoperiți oala cu un capac. Lăsați-o să stea pentru 15-20 de minute, ca toate aromele să se întepătrundă.
Când saramura este călduță, se adaugă usturoiul, se amestecă ușor și se mai lasă 5 minute.
Saramura se consumă la temperatura camerei, alături de mămăligă vârtoasă.
Poftă bună!
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro