Sărbătoarea de la laşi descuie Cerul cu două chei (2005)

Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva

Sărbătoarea de la laşi descuie Cerul cu două chei (2005)

În cadrul unui ceremonial somptuos, moaştele Sfântului Apostol Pavel au fost depuse ieri în Catedrala mitropolitană ale Cuvioasei Parascheva.  I.P.S Mitropolit Daniel a ţinut să menţioneze că aducerea în România a fragmentului din moaştele Sfântului Apostol Pavel, cel care a întemeiat primele Biserici locale, are o semnificaţie deosebită, pentru că în acest an Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte 120 de ani de la recunoaşterea oficială a Autocefaliei. La rândul său, ierarhul grec care a însoţit racla a mărturisit că este încântat să se afle la sărbătoarea de la laşi, care, aşa cum a  spus el, se prelungeşte în Cer prin întâlnirea celor doi sfinţi şi proclamarea canonizării Mitropolitului Dosoftei

Ieri, în jurul orei 9.30  a avut loc procesiunea de aducere a moaştelor Sfântului Apostol Pavel la catedrala mitropolitană. În prezenţa câtorva sute de credincioşi, părticica din moaştele Marelui Apostol a fost adusă pe un baldachin purtat de cei doi ierarhi ai Centrului Eparhial Iaşi, Arhimandritul Clement Haralam, exarhul administrativ, şi Timotei Aioanei, exarhul cultural, împreună cu pr. dr. Mihai Vizitiu,  consilier al Centrului Eparhial Iaşi pentru probleme de învăţământ şi pr. consilier administrativ Mihai Ciocan, însoţiţi de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi. Micuţa raclă ce conţine moaştele Apostolului Pavel, a fost urmată de cei doi ierahi, Înalt Prea Sfinţitul Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, gazda evenimentelor care se desfăşoară în aceste zile la Iaşi şi Înalt Prea Sfinţitul Panteleimon de Veria, Nausa şi Kampania, cel care a adus moaştele Sfântului din Grecia.

Sfinţii unesc popoarele

După un scurt ceremonial religios, IPS Daniel a mulţumit pelerinilor pentru primirea călduroasă pe care au făcut-o delegaţiei greceşti duminică seara la reşedinţa mitropolitană, dar şi ierarhului grec pentru bunăvoinţa cu care a răspuns invitaţiei de a aduce pentru câteva zile moaştele Apostolului Pavel  la Iaşi. “ În numele clerului şi al credincioşilor din Arhiepiscopia Iaşilor şi ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, precum şi în numele tuturor pelerinilor care au venit şi care vor mai veni la Catedrala mitropolitană cu prilejul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, dorim să vă spunem cu multă căldură frăţească şi cu multă recunoştinţă - bine aţi venit! De asemenea, vă mulţumim pentru bucuria pe care ne-o faceţi şi anul acesta, aducând moaştele Sfântului Apostol Pavel, după ce anii trecuţi ne-aţi adus cu multă generozitate un fragment din sfânta şi de viaţă facătoarea Cruce a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Este o bucurie deosebită pentru noi să vedem cum sfinţii întăresc comuniunea între Bisericile şi popoarele noastre”.

La 120 de ani de la recunoaşterea Autocefaliei B.O.R., întemeietorul Bisericilor naţionale se află în România

I.P.S. Mitropolit Daniel a ţinut să amintească în cuvântul său că moaştele Sfântului Apostol Pavel au fost aduse la Iaşi şi pentru a marca împlinirea a 120 de ani de când Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol a recunoscut oficial Autocefalia Bisericii Ortodoxe Române. „Sfântul Apostol Pavel a întemeiat multe Biserici locale şi le-a păstorit cu multă grijă, cu înţelepciune teologică şi jertfelnicie pastorală. Având în vedere faptul că Bisericile locale, Biserici devenite apoi naţionale, s-au dezvoltat şi prin învăţătura Sfântului Apostol Pavel, prin rugăciunile şi exemplul vieţii sale, venirea moaştelor Sfântului în România şi la Iaşi este pentru noi un prilej de bucurie şi de recunoştinţă adusă lui Dumnezeu, Mântuitorului Iisus Hristos şi Apostolilor. Mulţumim şi acestui mare misionar al Bisericii, primul după Hristos, aşa cum l-aţi numit chiar înalt Prea Sfinţia Voastră", a adăugat I.P.S. Mitropolit Daniel, menţionând că în acest an, la invitaţia I.P.S. Mitropolit Panteleimon, a participat atât la cea de-a Xl-a ediţie a Simpozionului Internaţional Pavlia, cât şi la hramul Mănăstirii „Panaghia Soumela".
I.P.S. Mitropolit Panteleimon a mulţumit la rândul său pentru invitaţia de a fi alături de români la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, făcută de I.P.S Daniel: „Participarea noastră la aceste manifestări religioase reprezintă, pe de o parte, bucurie, iar, pe de alta, adâncă recunoştinţă faţă de întâistâtătorul Mitropoliei, înalt Prea Sfinţitul Daniel. Pentru a cinsti pe credincioşii care vor veni cu mare evlavie să se închine în aceste zile în oraşul dumneavoastră, am considerat că este potrivit să aducem moaştele Apostolului care a oferit cel mai mult Bisericii. Pe de o parte, vom sărbători noi, cei de pe pământ, iar, pe de altă parte, va sărbători Cerul, vor sărbători Cuvioasa Parascheva, Sfântul Apostol Pavel şi toţi ceilalţi sfinţii locali împreună cu toţi sfinţii. Smerit închinător la moaştele Cuvioasei Parascheva, ne exprimăm încă o dată recunoştinţa faţă  de înalt Prea Sfinţitul Daniel pentru invitaţia făcută şi vă urăm tuturor ca Dumnezeu să vă dăruiască bunătăţile cele pământeşti şi cele cereşti în acelaşi timp".
După cuvintele celor doi ierarhi, racla cu moaştele Sfântu-lui Apostol Pavel a fost depusă alături de cea a Cuvioasei Parascheva. Întreg soborul împreună cu arhiereii s-au închinat la moaştele celor doi sfinţi.

„Sfinte Pavele, te aşteptăm de câteva luni!"

Credincioşii veniţi ieri pentru a-l întâmpina pe Sfântul Apostol Pavel au format un rând care se întindea până pe treptele Catedralei mitropolitane. „Înarmaţi" cu lumânări aprinse ca la Înviere şi ţinând în mână flori, oamenii aşteptau să sărute moaştele celor doi sfinţi. Fiecăruia în parte chipul i se lumina brusc atunci când începea să vorbească despre Cuvioasa Parascheva sau Sfântul Apostol Pavel. Toţi erau bucuroşi, iar timpul petrecut la rând, pentru a săruta moaştele, li se părea scurt datorită bucuriei de a se întâlni cu sfinţii. „Sfinte Pavele, te aşteptăm de câteva luni! De la Revelion, când Înaltul Daniel a anunţat că în acest an Sfânta Parascheva îl va avea ca oaspete pe Sfântul Pavel, am început să mă pregătesc pentru venirea lui. M-am pregătit sufleteşte, m-am rugat şi acum am venit cu toată evlavia şi bucuria sufletească. Am anunţat pe toţi cunoscuţii mei din toate oraşele să vină la Sfântul Apostol Pavel", ne-a mărturisit cu lacrimi în ochi, strâgându-ne puternic de mână, Olguţa Cazacu.
La rândul format în Catedrală am întâlnit şi credincioşi din zona Bacăului: “Am venit să ne închinăm la Sfânta Parascheva. Suntem un grup din comuna Sărata, venit cu autocarul, împreună cu părintele Constantin Zaharia. Am venit înainte de hram, căci pe 14 octombrie va fi foarte aglomerat şi vrem să fim siguri că reuşim să ne închinăm", ne-a spus Ion Chiper.


Cuvioasa Parascheva adună sfinţii în jurul ei

În ultimii ani, la Iaşi a devenit tradiţie ca de hramul Cuvioasei Parascheva să fie aduse moaştele câte unui sfânt. Primul care a deschis drumul spre „comuniunea între sfinţi", aşa cum spunea cândva IPS Mitropolit Daniel, a fost Sfântul Andrei, Apostolul Românilor. Moaştele acestuia au fost aduse din Patmos, Grecia, în anul 1996. După o perioadă de patru ani, în" 2000 au fost aduse de la Livadia (Grecia) moaştele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, în 2001 a fost adus Brâul Maicii, Domnului, de asemeni din Grecia, de la Voios. Hramul din 2002 a fost binecuvântat prin sosirea la Iaşi a moaştelor Sfântului Ioan Casian, care au fost aduse de la Marsilia (Franţa), iar cel din 2003  prin aducerea moaştelor Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, de la Tesalonic. În 2004, cu prilejul anu-ui omagial „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare - 500", a fost adus un fragment din Sfânta Cruce, de la Mănăstirea „Panaghia Soumela" din Mitropolia de Veria - Grecia. Tot de la Veria, de la Catedrala „Sf. Ap. Petru şi Pavel", anul acesta avem bucuria de a primi spre închinare şi cinstire moaştele „Apostolului neamurilor", Sfântul Apostol Pavel.

(Monica Dumitrescu - Ziarul Lumina, 11 octombrie 2005)