Școala ajută la creșterea și maturizarea copilului

Creşterea copiilor

Școala ajută la creșterea și maturizarea copilului

    • Școala ajută la creșterea și maturizarea copilului
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Să avem în vedere mereu că modul în care copilul se va preocupa de munca sa la şcoală, de temele pentru acasă, îi ajută mult creşterea şi maturizarea. Spun asta, deoarece din practică nu este deloc de la sine înţeles. Care e treaba părintelui, care e rolul său? Este acela de a-l susţine pe copil în locurile în care şovăie.

Părinte Vasile, cum îi putem ajuta pe copiii noştri, atunci când se găsesc acasă, aşa încât să iubească cât mai mult şcoala, care are un rol deosebit în viața lor?

Între cele enunţate mai devreme era şi faptul că şcoala ajută la creşterea şi maturizarea copilului, ceea ce este mai important decât cunoştinţele pe care i le oferă. Prin urmare, ar trebui să avem în vedere mereu că modul în care copilul se va preocupa de munca sa la şcoală, de temele pentru acasă, îi ajută mult creşterea şi maturizarea. Spun asta, deoarece din practică nu este deloc de la sine înţeles. De multe ori vedem că copilul dezvoltă o asemenea legătură cu cititul, încât orice altceva, numai matur nu-l ajută să ajungă.

Ce vreau să spun prin maturizare? Vreau să spun că ceea ce copilul are de pregătit ca lecţii pentru acasă este potrivit vârstei lui. Există uneori şi excepţii. Poate învăţătorul sau vreun profesor să-i dea ceva mai greu. Dar, în general, temele sunt armonizate cu vârsta copilului. Lucrurile sunt hotărâte de oameni care se preocupă de programă. Deci copilul va avea posibilitatea, în linii mari, să rezolve de unul singur cea mai mare parte a lecţiilor pentru acasă. Locurile care îi sunt dificile conţin elemente lipsă din anii precedenţi. Şi aceasta este o problemă – să vedem cum putem umple golurile de dinainte –  dar o vom discuta mai târziu, pentru a continua cu tema începută.

Desigur, va întâlni şi dificultăţi. Greutăţi care au legătură cu nivelul la care se află, greutăţi datorate oboselii, sau vreunei tensiuni, sau vreunui alt motiv din cauza căruia nu poate mintea sa să se concentreze şi să păşească mai departe.

Care e treaba părintelui, care e rolul său? Este acela de a-l susţine pe copil în locurile în care şovăie. Adică părintele îi transmite şi cu cuvinte, şi cu faptele, şi cu prezenţa alături de el: „Sunt aici pentru orice ai nevoie. Dacă nu pricepi ceva din exerciţii, dacă nu înţelegi ce se cere, dacă te-ai încurcat şi nu poţi avansa, sunt alături de tine, pentru a găsi o soluţie”. Pentru asta este părinte!

(Pr. Vasile Thermos, Sfaturi pentru o creştere sănătoasă a copiilor, traducere de preot Şerban Tica, Editura Sophia, Bucureşti, 2009, pp. 178-179)