Scopul principal al Dumnezeieştii Liturghii
Sfintele Liturghii ţin lumea. Este înfricoşător ceea ce ne-a dat Dumnezeu. Nu suntem vrednici de aceasta! Există preoţi care în fiecare Liturghie trăiesc această Taină înfricoşătoare.
— Părinte, când se săvârşeşte Dumnezeiasca Liturghie, trebuie ca de fiecare dată să existe cineva care să se împărtăşească?
— Da, pentru că scopul principal al Dumnezeieştii Liturghii este împărtăşirea credincioşilor, fie şi a celor puţini care sunt pregătiţi. Căci mai toate rugăciunile sunt citite de preot pentru credincioşii care se vor împărtăşi. De aceea, cel puţin unul trebuie să se împărtăşească. Fireşte, se poate întâmpla că nici unul să nu fie bine pregătit. Aceasta e altceva. Este bine însă să se împărtăşească măcar un copil mic, chiar şi un prunc. Şi dacă nu se afla nimeni, atunci Liturghia rămâne numai ca să se împărtăşească preotul şi să se pomenească numele. Dar aceasta să fie o excepţie şi nu o regulă.
Oricine poate trăi faptele Noului Testament la fiecare Liturghie. Sfânta Proscomidie este Betleemul, Sfânta Masă este Sfântul Mormânt şi Mântuitorul răstignit este Golgota. Toată creaţia se sfinţeşte prin Dumnezeiasca Liturghie, prin prezenţa lui Hristos. Sfintele Liturghii ţin lumea. Este înfricoşător ceea ce ne-a dat Dumnezeu. Nu suntem vrednici de aceasta! Există preoţi care în fiecare Liturghie trăiesc această Taină înfricoşătoare.
(Cuviosul Paisie Aghioritul, Cu durere si cu dragoste pentu omul contemporan, Editura Evanghelismos, Bucuresti, 2003)
Cum urmăm Maicii Domnului?
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro