Scrisoarea lui Origen către Sfântul Leonid
Peste veacuri, scurta scrisoare a unui fiu către tatăl său a rămas model de credință nestrămutată, o credință ce a născut sfinți pentru Împărăția lui Dumnezeu.
Calendarul zilei de 5 iunie sărbătorește, pe lângă mulți alți sfinți, și pe Sfântul Leonid din Alexandria. Deși are un nume destul de întâlnit în societatea actuală, viața sfântului este, însă, prea puțin cunoscută. Sfântul Leonid a rămas în memoria posterității mai ales în legătură cu unul dintre cei șapte fii ai săi – Origen.
Acesta din urmă a fost unul dintre cei mai importanți scriitori creștini, care a lăsat Bisericii o operă ce depășește 6.000 de cărți, așa cum amintește istoricul Eusebiu al Cezareei. Să nu uităm că a trăit în secolul la III-lea și nu în era tiparului și a imprimantei!
Revenind la Sfântul Leonid, tatăl lui Origen, și el făcea parte din intelectualii Alexandriei Egiptului. Așa cum arată istoria, era un om important, respectat în toată cetatea. În același timp, era și un bun creștin: „Leonid şi soţia sa au dat copiilor lor o minunată creştere creştinească, în care rugăciunea în familie, rânduielile credinţei lor şi dragostea de Dumnezeu aveau cea mai mare însemnătate”, spune viața sfântului.
În timpul persecuţiei împăratului roman Septimiu Sever, Leonid a fost pârât că este creștin și se închină lui Hristos, fiind închis pentru credința sa. Fiul cel mare, Origen, de doar 17 ani, și-a dorit să-și însoțească tatăl la moarte pentru Hristos, să ia şi el cununa martirică. Iar lucrul acesta chiar s-ar fi întâmplat, dacă mama lui nu l-ar fi încuiat, ca să nu poată ieşi din casă.
În acele clipe tensionate, tânărul Origen i-a scris tatălui o scurtă, dar mişcătoare scrisoare, îndemnându-l să primească mucenicia cu bucurie: „Ai grijă, stăpâne, ca nu cumva, de dragul nostru, să-ţi schimbi gândul”.
După moartea Sfântului Leonid şi confiscarea averii lui de către autorităţi, familia a ajuns la grea strâmtorare din punct de vedere material. Origen a reușit, totuși, să-și întrețină familia, prin lecţiile pe care le dădea.
Peste veacuri, scurta scrisoare a unui fiu către tatăl său a rămas model de credință nestrămutată.
Sfântul Sebastian ‒ drumul spre sfințenie
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro